Protesti u Zenici: Borba za urbani identitet grada, a protiv nelegalne gradnje

Vijesti 13. maj 202220:39 0 komentara

"Boriti se za urbani identitet grada Zenica, i prostorno planiranje vratiti u zakonske okvire" - to je cilj nekoliko desetina Zeničana okupljenih na mirnom okupljanju pred Gradskom upravom. Sve što se u Zenici gradi, poručuju, nelegalno je jer Grad Zenica nema Urbanistički plan. To gradonačelnik Fuad Kasumović negira i ovo okupljanje vidi kao političko, odnosno, predizborno.

Nadira Berbić u Zenici živi sa majkom na prizemlju u dvospratnici. I ne osjeća se sigurno jer su se iznad njenog stana, kako kaže, ilegalno izgradila dva dodatna sprata, bez provjera tla i podzemnih voda, kojih na tom području ima.

“Kao rezultat toga jeste ugrožavanje naše sigurnosti, mislim taj stan je moj otac dobio kao borac za ovu državu tako da mi se sad pitamo mama i ja hoce li se sada ta voda sliti kod nas. Prijavljivala sam nekoliko puta inspekciji mama i ja smo zvale policiju niko ništa nije uradio”, kazala je Nadira Berbić, organizatorica protesta.

Jedino što se radi, kažu okupljeni Zeničani je skrnavljenje grada Zenica. Ne damo, poručuju, zelene površine u zamjenu za stambeno-poslovne komplekse. Od Gradske uprave traže da se pojedini Nacrti, ali i već usvojeni Regulacioni planovi za gradnju određenih objekata, stave van snage ili ponište.

“Imamo još slučajeva u Zenici eklatantnog kršenja vlasničke strukture nad zemljištem gdje se pogodovalo pojedincima da dođu na kriminalan način u posjed gradskog zemljišta pod nekim čudnim okolnostima”, istakao je Hasan Kreho, građanski aktivista.

No, načelnik Fuad Kasumović jasno poručuje – ne pitate se te da ništa nije ilegalno. Kaže da urbanistički plan ne postoji, ali postoji komisija koja je legalno formirana i ima zakonska ovlaštenja da odobrava gradnju.

“To je nacrt gdje tražimo rješenja. I najvažnije, urbanistički plan po zakonu u ovom kantonu može raditi kanton. To su moji politički protivnici koji već dvije godine, iako smo platili, namjerno to rade i nikako da završe. Prema mojim informacijama, taj se urbanistički plan nalazi već mjesecima u ladici ministra”, kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

“Šta Gradska uprava treba da pripremi? Strateške dokumente na temelju kojeg bi se trebao raditi urbanistički plan, a to su Strategija lokalnog razvoja, ruralnog razvoja, zaštite okoliša, studija saobraćaj itd. To je osnova, a Grad Zenica nema nijedan taj dokument. Dakle, ne postoji osnov da se radi taj urbanistički plan”, smatra arhitekta Boris Britvar.

Gradonačelnik obmanjuje javnost, tvrdi Britvar dodajući da je navedena komisija alat građevinske mafije kojim zaobilazi zakonske odredbe i daje dozvole za gradnju bez planske dokumentacije. Za to, kažu nam pojedini, imaju dokaze sa kojima će uskoro pokucati na vrata Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona i podnijeti krivične prijave.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!