Protesti u Zenici: “Djeca rudara nemaju šta iftariti”

Vijesti 28. mar 202310:47 2 komentara

Rudari jamskih pogona “Raspotočje” i “Stara jama” ne proizvode ugalj od petka poslijepodne, kada su stupili u radnički neposluh jer nisu dobili plaću za februar te topli obrok za januar. Rudari su oko 10 sati stigli pred Gradsku upravu kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo, a kako kažu za N1, neće ih primiti gradonačelnik Fuad Kasumović.

Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH kazao je da su dali rok do 11 sati da se sastanu sa Fuadom Kasumovićem.

Zenički rudari danas na protestima, nastavljaju štrajk glađu

“Mi imamo informacije da se gradonačelnik neće odazvati na naš poziv. Aktivirali smo pola BiH da stupimo u kontakt s njima, ali nismo uspjeli. Nekad je bio gost rudnika kada je njemu to trebalo. Mi ćemo sutra od sedam do osma sati u svih sedam rudnika u sastavu koncerna održati jednosatni štrajk ako se danas ne dese ozbiljni pomaci. Štrajk može prerasti u opći štrajk i mi nećemo ostaviti radnike iz Zenice same. Rudari iz Zenice ne smiju strepiti za svoje plate. Mi nekako izdejstvujemo ta rješenje, a oni rade u lošim uslovima. Sada kada ogromna većina radnika praktikuje post, zar je trebalo prouzrokovati ovakvo stanje ljudi u rudniku, Elektorprivredi i Gradskoj upravi. Nemamo mjeseca da smo mirni od augusta 2021. godine”, rekao je Husić.

Dodali su da nemaju šta izgubiti. “Djeca rudara nemaju šta iftariti”, poručili su nezadovoljnu rudari.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare