Protesti zdravstvenih radnika u Sarajevu: “Situacija nikad nije bila gora, krajnja mjera može da bude i generalni štrajk”

Vijesti 13. sep 202413:12 0 komentara
N1

Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo danas su ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo održali protestno okupljanje koje je trajalo od 12 do 13 sati. Povećanje satnica bio je zahtjev okupljenih radnika danas.

Iako je ranije najavljena jednosatna blokada saobraćajnice na Skenderiji u svim pravcima, zdravstveni radnici su od toga odustali jer nisu dobili dopuštenje da to učine. Ipak, protesti su održani ispred zgrade Vlade KS, a već nekoliko dana postavljen je i šator oko kojeg su okupljeni zdravstveni radnici.

Njihov zahtjev je povećanje plata, odnosno satnice.

O tome su govorili i 10. septembra, kada su također održali proteste. Dan nakon toga premijer KS Nihad Uk izašao je javno i rekao da neće biti povećanja plata, bar ne onako kako to žele zdravstveni radnici.

N1
N1
N1
N1

Elvedin Vatreš, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara KS upozorio je da će zdravstveni radnici, ukoliko to bude potrebno, stupiti i u generalni štrajk.

“Mi kao medicinske sestre smo pokušali da damo mogućnost Vladi da konsulduju redove i da ponude nešto što bi bilo ozbiljnije. Mi smo tada tražili zvanično na tim pregovorima – bila su na pregovorima tri sindikata, to su Sindikat doktora medicine i stomatologije, Sindikat medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo i Sindikat zaposlenih u zdravstvu. Nažalost jutros, da kažem, sam bio kao predsjednik, a ujedno i kao predsjednik upravnog odbora i predstavnik ili reprezent jedno 5.000 medicinskih sestara, sam bio izigran gdje premijer nas nije primio na taj sastanak gdje sa našom izjavom koja je data u javnost prije dva dana, zvanično od danas, to jest od sljedeće sedmice, strukovni sindikat kreće u sve dozvoljene aktivnosti sindikalne borbe za sva prava”, kaže Vatreš.

Ističe kako nije riječ samo o povećanju satnice. Jedan od zahtjeva je i da medicinske sestre definitivno dobiju svoj status.

“I da mogu da ostanu i da rade u ovoj zemlji, a ne da napuštaju našu domovinu i da idu po privatnim sektorima. Ujedno ovo je uništavanje javnog sektora za koje se mi, pokušat ćemo i nadam se izborit ćemo se da javni sektor mora da postoji i mora da funkcioniše kako treba da funkcioniše. Jako dugo sam u zdravstvu, od neke 91. godine do danas, ali smatram da nikad gore nije bilo”, dodaje.

Osvrnuo se na poruku premijera Nihada Uka koji je kazao da Vlada Kantona Sarajevo cijeni radnike u oblasti zdravstva, ali da u skladu s okolnostima ostaje pri ponudi za povećanje plata od oko pet posto i da nema namjeru uputiti im novu ponudu.

“To je jako ponižavajuća poruka, diskriminirajuća poruka koju ja ne mogu da uopšte shvatim, pogotovo poslije ovog jutrošnjeg momenta gdje vas pozove na sastanak premijer, gdje to bi trebalo da je za mene lice koje treba poštovati i ugledati se na njega i onda dođete tu i onda vam neko s vrata kaže da vi niste pozvani i da nemate potrebe da budete tu i da ćete biti obavješteni u narednom periodu. A iako je danas rok 13.9. znači da mi moramo, nažalost opet kažem nevoljno kao što smo to izjavi da ali, jer mi smatramo da sestri nije mjesto u parku, da mi treba da završavamo te stvari na mjestima i da sestra treba da radi oko pacijenta, a ne da nažalost moramo izlaziti da se borimo za svoja prava na ovakav način. Nažalost drugi su nas primorali na ovo, da li će imati sluha još uvijek ili neće ja ne mogu da vjerujem, ali krajnja mjera može da bude i generalni štrajk što ne bih želio našem građanstvu, našim pacijentima, a između ostalog svi smo mi pacijenti”, poručio je.

Zdravstveni radnici odgovorili premijeru Uku te najavili blokadu saobraćaja u Sarajevu

Podsjetimo, zdravstveni radnici žele da njihova satnica bude 3,70 konvertibilnih maraka. Desetog septembra prvi put su izašli na proteste ispred zgrade Vlade KS i razapeli šator ispred sjedišta institucija, zbog nepostizanja dogovora o povećanju plate.

I u narednim danima bit će ispred zgrade Vlade, a ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi, moguć je i generalni štrajk.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!