Protestna šetnja budžetskih korisnika u Mostaru: “Zadnji sistematski pregledi su bili 2010. godine”

Vijesti 20. feb 202413:45 0 komentara

Predstavnici sindikata obrazovanja iz Hercegovačko-neretvanskog kantona održali su u utorak protestnu šetnju u centru Mostara, na jugu Bosne i Hercegovine. Od Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona traže povećanje plata, isplatu jednokratne pomoći u okviru borbe protiv inflatornih udara, isplatu pravosnažnih sudskih presuda koje su članovi sindikata dobili po tužbama za višegodišnje kršenje radnih prava, kao i raspisivanje konkursa na neodređeno za one zaposlene koji su zaposleni na određeni rok.

Veliki broj ljudi okupio se na lokaciji u Mostaru odakle je krenula kolona ka zgradi vlade HNK. Najavljen je dolazak 1.500 građana, a građani Tuzle su također rekli podržati kolege na protestu. Uprkos pritisku kojem su, kako tvrde sindikalisti, izloženi članovi koordinacije do protesta ipak je došlo.

“Ne znam da se u 21. stoljeću vrši pritisak na djelatnike na njihovo zakonsko pravo da iskažu nezadovoljstvo. Došli smo da iskažemo nezadovoljstvo spram ove vlade”, kazao je Goran Miličević, predsjednik sindikata učitelja.

Miličević kaže da ih vlada od početka mandata ne poziva na razgovore, ističući “da nema vlade u Federaciji koja nije povećala plaće u obrazovanju ili isplatila jendokratne pomoći”.

“Ova vlada nas je u 100 dana svoga rada uspjela dva puta izvesti na ulice. Mogu nas turustiče zajednice uvrstiti u program kao atrakciju kako nas ova vlada omalovažava”, naglasio je on za N1.

Miličević je predstavnik ispred djelatnika obrazovanja. Djelatnici i osnovnog i srednjeg obrazovanja primaju male plate, a standard djelatnosti obrazovanja je sve niži. Pojašnjava da čak dvije plate ne mogu pokriti troškove potrošačke korpe.

“Imaju novca sebi povećati plaće, a za druge djelatnike nema namjeru povećavati standard”, dodaje.

Zahtjevi djelatnika u obrazovanju

Pored povećanja plata u prosvjetnoj djelatnosti, radnici potražuju i druge zahtjeve: jedini su kanton u Federaciji gdje djelatnici nemaju nikakve mogućnosti napredovanja, djelatnici više od 12 godina čekaju na isplate na pravomoćnih sudskih presuda, loši su pedagoški stadardni, a zadnji sistematski pregledi su bili 2010. godine.

Sa starom vladom su uspjeli dogovoriti 2% povećanje plate, međutim, sa novom vladom nisu mogli dogovoriti povećanje plate. Iako su već dva puta izlazili na ulice, ističu da na ovome neće stati. Očekuju da će ih pozvati na razgovor nakon protestne šetnje, a podršku su dobili od mnogih kolega iz Federacije.

“Bez zadovoljnog nastavnika nema ni dobrog obrazovanja. Oni zapravo i ne znaju koliko je obrazovanje bitno”, rekao je za kraj Miličević i dodao: “da se proteklih godina novac davao onom kome treba, mi bismo bili razvijena država”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!