Protiv Ramiza Salkića podnesena krivična prijava za širenje vjerske i nacionalne mržnje, uputio apel OHR-u

Vijesti 13. jun 202418:09 0 komentara
N1

Zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) obavijestio je javnost da je protiv njega podnesena krivična prijava za širenje vjerske i nacionalne mržnje.

Salkić je ispričao da je prije nekoliko sedmica dobio poziv da se javi u policijsku stanicu u Srebrenici kako bi dao izjavu u svojstvu svjedoka.

“Kada sam došao da dam izjavu saopšteno mi je da je protiv mene podnesena krivična prijava za širenje vjerske i nacionalne mržnje. Kao i za mnoge druge neugodnosti smatrao sam da nije potrebno i onako opterećenu javnost i Bošnjake u ovom entitetu uznemiravati zbog prijave protiv mene. Ovo iznosim nakon niza pritisaka i prijava protiv Bošnjaka a ponukan pozivom kojeg sam dobio danas iz Prijedora”, naveo je Salkić koji je na Facebooku objavio fotografiju policijski poziv na ispitivanje.

Smatra da je sasvim izvjesno da se, kako kaže, prelazi u novu fazu pritiska na Bošnjake.

“Korištenjem sistema radi stvaranja osjećaja nesigurnosti sa ciljem odustajanja Bošnjaka. Jasno je da će oni koji su odlučili da budu na putu borbe za svoja ognjišta, istinu , pravdu i domovinu biti pod pojačanim pritiskom iako je i ovaj do sada bio gotovo pa ne podnošljiv. Ostaje dilema do kada će oni koji su pod stalnom represijom i pritiskom različite vrste moći izdržati bez neke reakcije”, dodao je.

Pozvao je i nadležne da reaguju.

“Da poduzmu konkretne aktivnosti na zaustavljanju ovih pojava koje dodatno ugrožavaju povjerenje Bošnjaka u postajanje pravne i svake druge sigurnosti. OHR i visoki predstavnik, kao i međunarodne oružane snage, zadužene su prema dejtonskom mirovnom sporazumu da garantuju pravo na povratak protjeranih u sigurno okruženje bez diskriminacije. Ovaj ključni i temeljni uslov potpisivanja dejtonskog mirovnog sporazuma nikad nije proveden na predviđeni način čemu svjedoče mnogobrojna ubistva, napadi, saslušanja i sistemska diskriminacija Bošnjaka”, naveo je zastupnik u NSRS.

Poručio je da ovaj novi val pritiska dolazi u veoma osjetljivom trenutku.

“Jasno iskazanih težnji i napada na dejtonski mirovni sporazum prije i nakon usvajanja deklaracije srpskog sabora što treba dodatno da zabrine sve kojima je stalo do mira u budućnosti. Zbog toga je neophodna brza i konkretna akcija ka zaustavljanju pritiska na Bošnjake kroz fabrikovane prijave istrage i saslušanja zbog iznesenog stava, borbe za istinu i traženja pravde za one koji su ugroženi i diskriminirani u ovom entitetu”, zaključio je, između ostalog, Salkić koji nije pojasnio za šta se tačno tereti i zbog čega je dobio poziv iz Prijedora.

Simptomatično je i to da je poziv na saslušanje došao i na adresu direktora Memorijalnog centra Potočari Emiru Suljagiću, zbog, kako je navedeno “ugrožavanja sigurnosti”.

On je jučer objavio informaciju o pozivu na saslušanje, komentirajući kako se radi o tretmanu “za nižu vrstu ljudi“.

Suljagić je danas poručio da se bez prisustva advokata neće odazvati u policijsku stanicu Zvornik na saslušanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!