Provjerili smo koliko bi nas ove godine mogao koštati odmor u regiji, a koliko u egzotičnim krajevima: Razlika u cijenama sve manja

Vijesti 29. maj 202411:07 > 13:32 0 komentara
Dubrovnik cijene
Dubrovnik/Canva

Bliži se ljeto i turistička sezona. Očekivanja turističkih radnika su velika, nadaju se dobrim zaradama. A čemu se mogu nadati građani koji prave planove za godišnje odmore? Hoće li već visoke cijene smještaja i usluga na moru i ove godine dodatno rasti? Kakva su iskustva travel blogera, gdje se najviše isplati ljetovati, ko nudi najbolju uslugu, koje su nepravedno zapostavljene i manje istražene destinacije - pitali smo sagovornike koji su proputovali veći dio svijeta ili su turistički radnici u zemljama regiona.

Turska, Hrvatska i Crna Gora, sasvim je jasno, ostale su među najpopularnijim destinacijama za bh. stanovništvo. Stoga, sagovornike smo upitali kakve cijene ove godine možemo očekivati tamo, i u konačnici, kako to izgleda u usporedbi sa odlaskom na neku od daljih, egzotičnijih lokacija.

Za koliko novca je moguće sada ljetovati u Turskoj?

Travel blogerica Zerina Suyabatmaz stava je da sve ono što se dešavalo u proteklih nekoliko godina jednostavno vratilo ovu zemlju “na fabričke postavke” kada su u pitanju cijene.

Ljetovanje u Turskoj cijene
Ljetovanje u Turskoj

“Mislim da je sada nemoguće da jedna porodica ljetuje u dobrom all-inclusiveu bez pet hiljada eura. Ali, svaka regija se razlikuje. Antalijska regija se bazira na hotelijerstvu, tamo idete da uživate u svom hotelu iz kojeg nećete izlaziti jer ćete imati sve moguće animacije tu. S druge strane, u Egejskoj regiji ja bih ljudima savjetovala da biraju manje hotele, jer, recimo Bodrum ima jako puno historijski značajnih mjesta, jako dobar noćni život, cijela egejska regija je jako zanimljiva”, rekla je.

Za koliko novca jedna porodica može ljetovati u Dubrovniku?

Iz Dubrovnika nam se javio travel blogger Ivan Vuković.

“Dubrovnik je, mislim, uvijek bio najskuplji na Balkanu. Mi ovisimo uglavnom o Amerikancima i Britancima, oni mogu plaćati koliku god im cijenu stavite. U apartmanima sa četveročlanom familijom možete biti za dvjesto do tristo eura, u jeku sezone, s tim što sezona ovdje traje od 1.3. pa prolazi u 11. mjesecu”, rekao je, poručujući i da se lokalci sve više bune zbog velikih cijena u trgovinama.

Je li Crna Gora skupa i koliko je skuplja u odnosu na prošlu godinu?

Hrvatskoj sve više parira Crna Gora, što pokazuje i tamošnja statistika prema kojoj su gosti iz Bosne i Hercegovine prošle godine bili među najmnogobrojnijim posjetiteljima.

“Crna Gora jeste malo skuplja, ali prema zadnjim istraživanjima, sve zemlje u regionu su skuplje od Crne Gore. Recimo, da je otprilike negdje cijena 20 eura po osobi za privatne smještaje. Što se tiče hotelskog smještaja, to je minimum sto eura po osobi, i radi se o polupansionu”, pojasnila nam je travel bloggerica iz Tivta, Magdalena Čelanović, dodavši da je Crna Gora prošle godine zabilježila više od 2,6 miliona turističkih posjeta.

Tajland, Bali, Maldivi – šta je sa dalekim destinacijama?

Jelena Jović, travel blogerica ovoga jutra za N1 se javila sa dalekog Balija. Želi, kaže, građane ohrabriti i na dalja putovanja s obzirom da su se, nekada nedostižne lokacije, cijenama približile onim regionalnim.

“Sada imate pojedine agencije koje daleke destinacije nude po vrlo povoljnim cijenama, pogotovo u sklopu neke akcije. Tako da možete da odete i na Kubu, Sejšele, Zanzibar, na Bali, Mauricijus po povoljnim cijenama. Na Baliju otprilike možete ljetovati za neke tri hiljade KM. Tu osim okeana, imate niz intesesantnih sadržaja. Poprilično su se izjadnačile cijene egzotičnih destinacija sa onima u blizini, poput Hrvatske, Grčke i Turske”, istakla je Jović.

Bali ljetovanje cijene
Bali

Sagovornici N1 naglašavaju i to da ljude sa ovdašnjih prostora od egzotičnih destinacija, osim novca za neke, svakako dijeli i hrabrost, ali i činjenica da će let trajati satima, i biti najskuplji dio cijelog aranžmana. Za putnike iz Sarajeva ovakva putovanja značit će ponekad i po pet ili šest presjedanja, što mnogima predstavlja izazov.

Osim za cijene smještaja, od njih smo zatražili i riječ više o usporedbi cijena hrane ili osvježenja.

Vuković je, primjerice, na Tajlandu proveo tri mjeseca.

“Jeo sam sve njihove specijalitete, oni su između 2 i 4 eura. Radi se o normalnom obroku. Sve što izgleda tajlandski je poprilično jeftino. Kafa je otprilike 2 eura na najelitnijoj destinaciji u Tajlandu. U Dubrovniku, na Stradunu je kafa otprilike pet eura, u sporednim ulicama otprilike 2,5 eura”, naglasio je.

Sagovornica koja se za N1 na ovu temu javila iz Tivta napominje da se radi o turističkom gradu sa specifičnom situacijom, s obzirom da u sebi krije i luksuzno ljetovalište Porto Montenegro.

“Tu je kafa 6 do 7 eura, a na van, na gradskoj rivi otprilike tri eura”, rekla nam je.

Suyabatmaz, s obzirom na svoje iskustvo boravka i života u Turskoj svima ima jednostavan savjet kada je hrana u pitanju – jedite tamo gdje jedu Turci i dajte prednost uličnim, u odnosu na obroke u restoranima.

 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!