Provjerili smo poštuju li se pravila hitnog koridora: Kako izgleda put sanitetskog vozila do pacijenta?

Vijesti 26. jan 202421:38 0 komentara

Saobraćajna kultura važan je faktor u svakom gradu, posebno kada su u pitanju hitne službe. Provjerili smo poštuju li se pravila hitnog koridora, te kako izgleda put sanitetskog vozila do pacijenta.

Spasiti život misao je vodilja uposlenika hitne pomoći, od samog poziva za pomoć do zbrinjavanja pacijenta. Međutim, put sanitetskog vozila nije uvijek jednostavan i u većini slučajeva brzina intervencije zavisi od svih učesnika u saobraćaju.

Dino Mahmutović, zaposlenik Hitne pomoći:

“U prednosti smo, jer dvije trećine vozača ipak vodi računa, fokusirani su na vožnju. Nema tih razgovora beskonačnih u autima na telefonu, to mi najbolje vidimo kad žurimo. Jako nam je bitno da nas prepoznaju, ako ne vide svjetlosne, uključujemo zvučne.”

A u brzini za bezbijedan transport pacijenta do bolnice, ali i samih medicinskih radnika veoma je važna i opremljenost vozila hitne pomoći.

Dino Mahmutović:

“Kolica za pacijenta učvršćena, pričvršćena za sami pod vozila, imamo pojaseve dodatne, na samim kolicima koje koristimo da bi bio bezbijedan transport. Imamo pojaseve za naše kolege koji rade oko pacijenta pozadi i imamo pojaseve naprijed. Sve je ovisno od vrste povreda, mehanizma nastanka povrede, ovisi i njegov prevoz do bolnice.”

Šansa pacijenta za preživljavanje veća je ukoliko na vrijeme primi adekvatan tretman. Stoga brzina je jedan od ključnih faktora u radu osoblja hitne pomoći. Poštovanje pravila svih učesnika u saobraćaju olakšaće im rad.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!