Pruga od 200 m ostala visiti u zraku: Velika oštećenja na željezničkoj infrastrukturi

Vijesti 04. okt 202412:23 0 komentara
Željeznice FBiH

Željeznice FBiH obavještavaju javnost da je zbog elementarne vremenske nepogode koja je zahvatila veći dio Bosne i Hercegovine dana 03. i 04.10.2024. godine došlo do ozbiljnog oštećenja pruge i pružnih postrojenja na dionici Ostrožac-Grabovica u dužini od 17 kilometara, usljed čega je obustavljen kompletan putnički i teretni saobraćaj na pruzi Sarajevo-Čapljina-Sarajevo.

Stručne ekipe ŽFBiH su na terenu i utvrđuju stepen oštećenja željezničke infrastrukture  Najkritičnije mjesto je u na području Donja Jablanica, lokalitet Komadinovo vrelo gdje su oborinske vode pokrenule ogromno klizište što je u potpunosti uništilo nekoliko propusta, te je pruga u dužini od 200 metara ostala visiti u zraku.

Željeznice FBiH

Uz svo aktivirano ljudstvo i mehanizaciju, s obzirom na stepen devastacije, ŽFBiH ne mogu samostalno riješiti ovaj problem i o istom su informisale Vladu FBiH i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

Željeznice FBiH

U današnjem razgovoru, istaknuta je podrška Ureda Vlade FBiH i resornog ministrstva o hitnom djelovanju i pružanju podrške ŽFBiH u cilju što bržeg otklanjanja posljedica prirodne nesreće i kako bi se čim prije uspostavla  normalizacija odvijanja željezničkog saobraćaja na ovoj dionici. Procjenu štete i prijedloge rješenja dat će nadležne stručne službe i zajedničke komisije.

Željeznice FBiH

Željeznice FBiH upućuju apel svojim komintetima i putnicima da iznađu alternativna rješenja za transport roba i prijevoz putnika na ovoj dionici, dok se ne saniraju velika oštećenja na željezničkoj infrastrukturi.

Sve vijesti oko poplava pratite na UŽIVO

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!