Prva reakcija iz FBiH na pokretanje predmeta zbog skupa u Bužimu

Vijesti 16. feb 202220:55 0 komentara
Skup u Bužimu (SC)

"Obilježavanje slamanja ofanzive Vojske Republike Srpske na Hasinom brdu u februaru 1994. godine, koja je trebala biti uvod u zauzimanje Bihaća, predstavlja legalan i normalan postupak, koji ne može biti inkriminisan. Neka institucije rade svoj posao, ali prijava koju su podnijeli iz RS je besmislena i predstavlja samo gubljenje vremena", navodi u saopćenju za javnost Adil Osmanović, potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

“Niko ne može biti suđen zbog veličanja Armije RBiH, niti zbog vjerskih uzvika, jer Ustav Bosne i Hercegovine garantuje slobodno izražavanje vjerskih osjećaja. Po presudama međunarodnih sudova, kao i relevantnim rezolucijama Generalne skupštine i Vijeća sigurnosti, Armija RBiH je proglašena jedinom legalnom vojnom snagom koja je branila državu Bosnu i Hercegovinu od agresije”, kazao je Osmanović, te dodao:

“Pripadnici Armije RBiH nisu osuđeni za genocid, istrebljenje, progon i ni za jedan zločin protiv čovječnosti koji je, po međunarodnom pravu, definisan kao zločin počinjen u okviru sistematskog ili rasprostranjenog napada na civilno stanovništvo”.

S druge strane, navodi u saopćenju Osmanović, pripadnici drugih vojnih formacija su pred međunarodnim i domaćim sudovima osuđeni za brojne zločine protiv čovječnosti uključujući progon i istrebljenje, a na koncu i za genocid u Srebrenici.

“Pripadnici Armije RBiH nemaju čega da se stide, niti čega da se plaše. S druge strane, očigledno je da oni kojima smeta obilježavanje godišnjice odbrane Krajine – imaju namjere slične onima čija je ofanziva slomljena na Hasinom brdu”, zaključuje Osmanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!