Prva reakcija na imenovanje Borjane Krišto

Vijesti 22. dec 202216:37 4 komentara
HDZ BiH

Iz Naroda i Pravde pozdravili odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine kojom je otpočeto formiranje vlasti na svim nivoima.

Nakon što je Predsjedništvo BiH povjerilo mandat za formiranje novog Vijeća ministara Borjani Krišto u Narodu i Pravdi pozdravljaju ovakvu odluku i ističu da se i ovim pokazuje opredijeljenost političkih aktera za brzim formiranjem vlasti na svim nivoima što bi u konačnici trebalo predstavljati iskorak ka rješavanju višegodišnje političke krize.

“Imenovanje Borjane Krišto za mandatarku Vijeća ministara BiH pokazuje da postoji jasno opredjeljenje da se napravi jedan novi iskorak u političkom životu Bosne i Hercegovine, smatraju u Narodu i Pravdi. Iz ove stranke dodaju da je sasvim jasno da će vlast na svim nivoima u BiH biti formirana rekordno brzo, što će, ako se zna da Vlada FBiH i neke kantonalne vlade rade u tehničkom mandatu već četiri godine, biti značajno sa aspekta rješavanja ključnih prioriteta građana BiH”, kazalo su iz NiP-a.

“Pozdravljamo pozitivne poruke Bosni i Hercegovini iz Evropske unije, izražavajući zadovoljstvo potvrđivanjem kandidatskog statusa našoj državi od strane Evropskog vijeća, te posebno naglašavajući važnost šanse za razvoj i unapređenje procesa u BiH koja nam je pružena”, dodali su još.

Pregovori i dogovori u Bosni i Hercegovini nemaju alternativu, poručili su iz NiP-a.

“Podržavamo i pozdravljamo napore i rezultate pregovaračkih timova na čelu sa predsjednikom Konakovićem za postizanje dogovora i sporazuma koji u fokus stavljaju put napretka države i poboljšanje kvaliteta života građana. Svjesni da ne postoje savršeni politički sporazumi, ali i važnosti aktuelnog trenutka za Bosnu i Hercegovinu i kompromisa koji prave makar i ograničene iskorake u cilju poboljšanja općeg ambijenta, a ne idu na štetu države i građana, pozdravljamo preduzete korake koalicionih partnera ka spuštanju tenzija, zaustavljanja govora mržnje, jasnog opredjeljenja za evropski put, borbu protiv kriminala i korupcije, te poboljšanje socio-ekonomskog stanja u Bosni i Hercegovini“, dodaju iz Naroda i Pravde.

Formiranja izvršne vlasti na svim nivoima u BiH na programskoj osnovi, smatraju u Narodu i Pravdi, ogledat će se i u pravovremenom usvajanju budžeta, a posebno najava povećanje planiranih sredstava za poboljšanje funkcioniranja institucija na državnom nivou.

Novi momentum u političkom životu BiH ogleda se i u činjenici da je naša zemlja dobila kandidatski status za članstvo u EU. U tom kontekstu, iz Naroda i Pravde ukazuju na hitnost provođenja prioriteta i uvjeta koji našu zemlju čekaju na evropskom putu što je posebna odgovornost svih koalicionih partnera koji će preuzeti odgovornost za vođenje vlasti na svim nivoima u narednom mandatu.

„Narod i Pravda ostaje privržena vrijednostima, načelima i ciljevima za koje se opredijelila svojim programskim dokumentima, svojom Deklaracijom i Rezolucijom o zaštiti države Bosne i Hercegovine“, navodi se na kraju saopćenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare