Prva sigurosna konferencija: “Svijet nakon agresije na Ukrajinu. Srbija sigurnosni problem regije.”

Vijesti 16. okt 202313:05 0 komentara
N1

Prva Sigurnosna sarajevska konferencija jutros je počela panelom “Rat u Ukrajini i izazovi po evropsku sigurnost”. Neki od učesnika poput profesora Charlesa Kupchana, profesora medjunarodnih odnosa na Georgtown Univerzitetu, ističu kako smatraju da će atlantski partneri učiniti sve što je neophodno kako bi spriječili otvaranje još jednog žarista, novog konflikta ovdje, a to je najmanje što u ovom trenutku treba i Evropskoj uniji i Zapadnom Balkanu.

Iako Rusija, posebno nakon invazije na Ukrajinu, koristi svaku priliku da destabilizira ovaj prostor, a kada je riječ o BiH, najviše zabrinjava neodgovorna politika Milorada Dodika. Govoreći u situaciji u BiH, sagovornici smatraju da je dosta bolja u odnosu na prošlost, no i dalje nestabilna.

Joe Wingaeten član Bundestaga za N1 kaže “ovo je vrlo teško vrijeme za Evropu, zbog rata u Ukrajini, ali i sada zbog konflikta između Hamasa i Izraela. Opasnost je u tome što se svijet koncentriše na velike konflikte, a iz vida gubi druge dugotrajne konflikte, jedan takav je ovdje. Mi u Njemackoj posebno vidimo problematičnu ulogu Srbije. Srbija mora odlučiti na koju stranu će stati, njihova je odluka da li će biti dijelom EU ili će biti ruski saveznici. Istovremeno ne mogu oboje. To je ključni problem ovdje u regiji”, ističe član Bundestaga.

Direktor Inicijative za strateške analize, te jedan od kreatora Sigurnosne konferencije ističe nevjerovatan uspjeh projekta. “Niko nije vjerovao da ćemo dovesti dva američka ambasadora (Schaheen i Welch) na samo otvaranje”, kaže Hikmet Karčić.

Cilj konferencije je, između ostalog, okupiti međunarodne zvaničnike, utjecajne eksperte, napraviti atmosferu u kojoj se, ističe Karčić o BiH razgovara u BiH, a ovom Konferencijom je upravo to i učinjeno.

“Tek je prva u nizu mnogih, plan je za isti stol dovesti i regionalne lidere koji bi otvoreno razgovarali o važnim pitanjima na Zapadnom Balkanu.“, dodaje Karčić

Napominje i to da brojni govornici, američki, britanski univerzitetski profesori, kreatori tamošnjih politika, objeručke su prihvatili poziv da dođu u Sarajevo, jer neke od njih još od rata, niko nije zvao. Upravo u tom smjeru ide Sigurnosna konferencija, kaže Karčić i poručuje kako Bosna i Hercegovina mora više učiniti sama za sebe, a ne čekati konstantno da međunarodna zajednica sama obrati pažnju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!