Prve reakcije firmi koje su stavljene na crnu listu SAD-a

Vijesti 18. jun 202419:20 1 komentar
Screenshot/UNA/ATV/N1

Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) stavio je na crnu listu sedam firmi iz Bosne i Hercegovine i još dvije osobe koje, kako navode, obezbjeđuju glavne izvore prihoda za predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i njegovu porodicu. Na listi su Infinity International Group i njene članice, UNA TV, te K2-ATV koje su se našle zbog povezanosti s porodicom Dodiko, tačnije Igorom Dodikom. Ove tri firme su se oglasile.

Infinity International Group najavio poduzimanje “pravnih koraka”

“Infinity International Group i njene članice najoštrije osuđuju odluku Kancelarije za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu finansija SAD da uvedu sankcije za pojedince i kompanije koje rade i posluju u okviru njihove grupacije. U pitanju je nastavak pokušaja političke manipulacije kojima smo izloženi već nekoliko godina u samoj BiH kako bi se narušio naš poslovni ugled i pokušalo ugroziti uspješno poslovanje na tržištima nekoliko zemalja”, naglašava se u saopštenju za Srnu povodom uvođenja sankcija za sedam subjekata, te vlasnika Infiniti grupe Đorđa Đurića i generalnog direktora kompanije “Kaldera” Milenka Čičića.

Ističu da su “sankcije ovakvog formata, prije svega, pokušaj udara na više od 800 visokoobrazovanih radnika koji svakodnevno stvaraju novu vrijednost i doprinose boljem privrednom ambijentu u cijeloj BiH”. Najavili su poduzimanje pravnih koraka.

ATV-K2: Nećemo dozvoliti da strana sila ostavi niti jednog radnika bez posla

“Svi naši napori da obezbjedimo egzistenciju našim radnicima i njihovim porodicama, kao i opredjeljenje da gledaocima i čitaocima pružimo istinitu i objektivnu informaciju o svim dešavanjima u Republici Srpskoj, BiH, regionu i svijetu, opet su se našla pod udarom američke administracije. I opet, bez obrazloženja. Proizvoljne kvalifikacije i nove sankcije koje se odnose i na naših 150 radnika, odraz su, očigledno, samovolje pojedinaca u američkoj Ambasadi, ali ne možemo se oteti utisku i domaćih aktera kojima se ne dopada ono što govorimo i pišemo, a istina je. Rukovodstvo (ATV-K2) neće dozvoliti da neka strana sila ostavi niti jednog radnika bez posla, a neće dozvoliti ni da nam uguši slobodu govora. Bićemo još glasniji kako god se morali zvati i koliko god ko smatrao da može da nas ućutka”, naveli su iz uprave ATV-K2 poručivši kako traju 27 godina i da će nastaviit trajati.

UNA TV: Nijedna odluka neće uticati na naše prisustvo i emotivanje programa

“UNA televizija ima jasnu viziju i snažnu strategiju poslovanja na teritoriji Srbije i Bosne i Hercegovine. Za kratko vrijeme stekli smo čvrsto jezgro gledalaca i kredibilitet objektivne, profesionalne i neutralne televizije koja emituje program po svjetskim standardima. Nijedna odluka bilo koje institucije neće uticati na dalje prisustvo UNA televizije na regionalnoj medijskoj sceni kao ni na emitovanje programa. UNA televizija, zajedno sa svojim timom vrhunskih profesionalaca, nastavlja sa sprovođenjem svojih poslovnih planova na regionalnom tržištu. Od Kancelarije za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država tražićemo obrazloženje nepravedne odluke koju su danas saopštili”, naveli su iz UNA TV.

Podsjetimo, na crnoj listi SAD su:

INFINITY INTERNATIONAL GROUP D.O.O. BANJA LUKA
INFINITY MEDIA D.O.O.
K-2 AUDIO SERVICES BANJA LUKA D.O.O.

KALDERA COMPANY EL PGP D.O.O.
PROINTER ITSS D.O.O. BANJA LUKA
CLAN INFINITY INTERNATIONAL GROUP
SIRIUS 2010 D.O.O. BANJA LUKA
UNA WORLD NETWORK D.O.O.

“Dodik je iskoristio svoj službeni položaj da ugovore Vlade RS usmjeri na mrežu privatnih kompanija koje on i Igor nadgledaju. Dok Igor kontrolira mnoge kompanije u ovoj mreži, on prikriva svoju ličnu vezu s kompanijama oslanjajući se na različite nominalne vlasnike i direktore”, navode iz OFAC-a.

Infinity International Group d.o.o. Banja Luka (Infinity) je holding kompanija u BiH koja direktno ili indirektno posjeduje ili je većinski vlasnik najmanje pet drugih bh. kompanija: Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka Clan Infinity International Group (Prointer), Kaldera Company El PGP d.o.o. (Kaldera), Infinity Media d.o.o. (Infinity Media), K-2 Audio Services Banja Luka d.o.o. (K-2), i Una World Network d.o.o. (Una).

Obrazloženje

Čičić se stavljaju na listu jer je u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno, Igora, osobe čija su imovina i interesi u imovini blokirani. Iz istog razloga stavljene su kompanije Prointer, Kaldera i Sirius.

Đurić se stavlja na listu zato što je materijalno pomogao, sponzorirao ili pružio finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku, ili robe ili usluge Igoru ili za njegovu podršku.

Infinity se označava u skladu sa E.O. 14033 jer je u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno, Đurića, osobe čija su imovina i interesi u imovini blokirani na osnovu E.O. 14033.

Infinity Media se određuje u skladu sa E.O. 14033 zbog toga što je u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno, Infinityja, osobe čija su imovina i interesi u imovini blokirani u skladu sa E.O. 14033.

K-2 i Una određuju se prema E.O. 14033 jer je u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno, Infinity Media, osobe čija su imovina i interesi u imovini blokirani u skladu sa E.O. 14033.

Detalje američkih sankcija pročitajte ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare