Prvi dan kampanje Dodik s Vučićem u Malom Zvorniku i stara priča: Karakaj za njega nije granica između BiH i Srbije već “administrativni prelaz”

Vijesti 06. sep 202411:06 0 komentara
RTRS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prvi dan izborne kampanje provodi u Malom Zvorniku s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Tamo su, kako je saopšteno, obišli radove na rekonstrukciji mosta na GP Karakaj, ali će razgovarati i sa lovcima i ribolovcima u tom mjestu. I dok je Dodik govorio o "administrativnom prelazu" koja je u realnosti granični prelaz između dvije države, Vučić je govorio o povezanosti "Srbije i Bosne i Hercegovine".

Dodik se zahvalio Vučiću i govorio je o značaju ovog prelaza.

“Istorija je donijela činjenicu da je ovo GP, ali ga mi doživljavamo kao administrativni prelaz, a ne kao nešto što je težnja kroz istoriju da se sa prostora RS na lijevoj obali Drine napravi tampon zona do Srbije. To se nije uspjelo i na nama i budućim generacijama je da se napravi nova istorijska činjenica, da je to komunikacija koja povezuje jedan narod s obje strane Drine”, rekao je Dodik.

Vučić je govorio opet o istoriji i periodu Austro-Ugarske te da su se tada svi putevi iz BiH pravili prema Hrvatskoj i da je cilj bio da se “zaustavi veza sa Srbijom”.

“Mi smo posljednjih godina izgradili ivše tih veza i mostova nego u prethodnih 100-200 godina. Mi slavimo ‘Na Drini ćuprija’ zato što drugih mostova skoro da nije bilo. Sada smo izgradili Sremsku Raču, Bratoljub, obnavljamo Karakaj i Šepak. Sada imamo ideju ovdje, ako budemo radili brzu saobraćajnicu do Malog Zvornika, što je važno za Podrinje i našu vezu s RS i BiH u cjelini, da ide još jedan novi most. Moramo popraviti stari u Skealnima i onda smo uspjeli sve da riješimo. Mi nemamo ozbiljnu prugu koja nas vezuje. Uvijek je to pravljeno Šamac-Sarajevo pa izađu u Hrvatskoj i odatle dalje Zagreb ili Beograd. Naši srpski komunisti su najmanje vodili računa o srpskim nacionalnim interestima, ovi drugi su malo više vodili računa o svojim narodima, posebno Hrvati i Slovenci”, rekao je Vučić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!