Prvi dan vakcinacije u domovima zdravlja KS: Vakcina nema, biće kasnije

Vijesti 23. aug 202120:00 1 komentar

Krizni štab FBiH će razmotriti zabranu ulaska u javne objekte nevakcinisanim građanima tj. onima koji nemaju negativan test na korona virus a o mogućnosti takve zabrane sutra će biti riječi i na sjednici Kriznog štaba ministarstva zdravstva KS. U međuvremenu, sa novih vakcinalnih punktova koji su trebali biti mjesta cjelodnevne vakcinacije bez najave - građani vraćani kući uz objašnjenje da nema vakcina i da dođu sutra ili kasnije.

Danas ispred Doma zdravlja Vogošća sat i po vremena nakon početka procesa tzv. vakcinacije bez najave. Nezadovoljstvo, zbunjenost pa ni suze nije ni bilo potrebno posebno najavljivati – izgleda da se podrazumijevaju, jer svaki prvi dan, prema riječima nadležnih – eksperimentalni je i očekivano problematičan.

“Očekivati je kada nešto iznenada otvorite da možda budu neki mali problemi. Ti mali problemi su za nekoga veliki, pogotovo ako se radi o starijim osobama. Ali evo, sada se trudimo da uspostavimo red”, kazao je Haris Vranić, ministar zdravlja KS.

“Mi smo očekivali veći broj tako da smo tražili 400 vakcina da nam dođe danas. To su neka obećanja… zbog čega nisu došle, zbog čega nije došlo bar još 100 vakcina ne znam. Zbog toga sam ja sa godišnjeg odmora došao jer sam znao da će se desiti problem”, kazao je Almir Pašagić, direktor DZ Vogošća.

Iako je juče bilo najavljeno da vakcinacija u domovima zdravlja Ilijaš, Hadžići i Vogošća počinje danas od 8 do 20 bez prethodne najave, to se nažalost nije dogodilo bez problema. Kada smo došli ovdje rečeno nam je – vakcina nema biće kasnije.

U Domu zdravlja Hadžići, građanima koji su došli nakon prvih 50 vakcinisanih, rečeno je – dođite sutra. Odziv je rekli su nam bio pozitivan, sposobnost da isti bude adekvatno ispraćen – upitna.

I dok drugi dan vakcinacije na novim vakcinalnim punktovima bude proticao “kako je najbolje”, Vlada KS biće na sastanku sa Kriznim štabom KS.

“Zakazana je sjednica sutra u 9 sati, procijenićemo na osnovu epidemiološke situacije postoji li potreba za uvođenjem restriktivnijih mjera u smislu pokazivanja potvrde da ste vakcinisani ili preboljeli, kako ne biste širili zarazu. Ja nikoga ne tjeram da se vakciniše ali isto tako zabranjujem da on izlaže opasnosti drugoga. Dakle ako neko neće da se vakciniše treba da se pobrine da bude potpuno izolovan kako ne bi zarazio nekoga drugog”, kazao je Vranić.

Ako, zbog loše organizacije, male penzije i nemogućnosti da dva puta plati taksi, nakon što je zakasnila da bude među jutrošnjih prvih 50, ponovo ne dođe – rješenje je, kako reče ministar Vranić – potpuna izolacija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare