Prvo smaknuće demonstranta u Iranu zbog ‘pobune protiv Boga’ 

Vijesti 08. dec 202219:41 0 komentara
Reuters

Iran je pogubio muškarca zbog ranjavanja pripadnika paravojne formacije u prvoj poznatoj egzekuciji povezanoj s protestima koji su zahvatili zemlju od septembra, javili su državni mediji u četvrtak, prenosi CNN. 

Novinska agencija povezana s iranskim pravosuđem Mizan Online, i poluzvanična novinska agencija Tasmin naveli su kako se demonstrant zove Mohsen Shekari. On je navodno osuđen za “pobunu protiv Boga” jer je nožem ubo pripadnika paravojnih snaga Basij na protestu u Teheranu 23. septembra.

Shekari je osuđen na smrt 23. oktobra, a pogubljen vješanjem u četvrtak ujutro, navodi Mizan Online. To je bila prva egzekucija koja se dovodi u vezu sa protestima a o kojoj su državni mediji javno izvijestili.

CNN navodi da je neprofitna organizacija za ljudska prava “Iranska Ljudska Prava” koja ima članove unutar i izvan zemlje, pozvala je na snažan međunarodni odgovor na pogubljenje.

Nekoliko europskih vlada oštro je kritikovalo Iran zbog pogubljenja. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je u tvitu da je Shekari “suđeno i pogubljen u perfidnom užurbanom procesu zbog neslaganja s režimom.”

Glasnogovornica francuskog ministarstva vanjskih poslova Anne-Claire Legendre rekla je da je Francuska “najoštrije” osudila pogubljenje i “ponovila svoju najsnažniju privrženost pravu na mirne proteste”. Ona je rekla da su zahtjevi demonstranata “legitimni i da se moraju čuti”.

Bivši iranski predsjednik Mohammad Khatami u utorak je pozvao sadašnju vladu da bude blaža prema demonstrantima.

U poruci uoči Dana studenata 7. decembra, bivši lider je rekao da vlada mora saslušati demonstrante prije nego što bude prekasno.

Druge iranske javne ličnosti također su pozvale vladu da preduzme mjere da sasluša i zaštiti demonstrante.

Nekoliko Iranaca osuđeno je na smrt pogubljenjem tokom protesta širom zemlje, koji su izazvani smrću 22-godišnje Mahse Amini nakon što ju je uhapsila državna policija za moral jer navodno nije nosila hidžab kako treba.

Njena smrt je odjeknula širom Islamske Republike, a mnoge istaknute javne ličnosti su podržale demonstracije, uključujući jednog od najpopularnijih glumaca u državi Taraneha Alidoostija.

Amnesty International navodi da iranske vlasti od novembra traže smrtnu kaznu za najmanje 21 osobu koja se dovodi u vezu s protestima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!