PSBiH: Usvojen Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti

Vijesti 21. dec 202320:35 0 komentara
Foto: Harun Muminović

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je večeras, na hitnoj sjednici, po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (P.Z.E.I.), čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Za predloženi zakon glasala su 34 poslanika, protiv nije bio niko, dok su dva poslanika bila suzdržana.

Vijeće ministara BiH usvojilo je prijedlog ovog zakona, koji je usklađen s odgovarajućim direktivama i uredbama EU u ovoj oblasti.

Iz Vijeća ministara BiH je navedeno da, usvajanjem ovog zakona s oznakom ‘EI’, Bosna i Hercegovina želi poboljšati kapacitete za efikasniju borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u korist poslovne zajednice i građana BiH.

Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti jedan je od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Novi zakon harmonizira sistem sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma u BiH sa standardima FATF-a i Moneyvala iz posljednjeg kruga evaluacije.

Aktuelni saziv Vijeća ministara BiH u februaru ove godine usvojio je i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!