PSBiH: Uzavrela rasprava o prijedlogu DF-a o kaznama za narušavanje suvereniteta

Vijesti 20. mar 202315:16 1 komentar
Parlament BiH

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine u toku je rasprava vezana za negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o izmjenama Krivičnog zakona BiH o kažnjavanju narušavanja suvereniteta, a koje je predložila Demokratska fronta (DF).

“Ustavnopravna komisija je ustanovila da prijedlog izmjena Krivičnog zakona nije u skladu s Ustavom, to je bilo glasanje bez, diskusije, misljenja, obražlozenja. Mogu samo reći da je mišljenje ove Komisije da je narušavanje suvereniteta ispravno. Želim da čestitam većini da čak i ono sto je definisano Preambulom Ustava BiH, nije u skladu s Ustavom, ali očito da većina može tako nešto da odluči. Volio bih da mi neko iz Komisije to objasni”, izjavio je jedan od predlagača Milan Dunović.

Zastupnik Predrag Kožul (HDZ) čitajući dijelove DF-ova Prijedloga kaže “ljudi moji sta ćemo s Uredom visokog predstavnika, Uredom EU, ambasadorima, emisarima američke administracije i sličnima koje su sudjelovale, sudjeluju i sudjelovat će u donošenju izmjena Ustava, zakona i akata u BiH. Ako usvojimo ovakav tekst, jedan principijelan i pametan tužilac će doći i sve će nas zatvoriti jer i mi pomažemo međunarodnim subjektima da učestvuju u izmjenama. Budimo pažljivi kada ovako nešto predlažemo, ako ovo usvojimo idemo svi skupa pred ‘sud’”, naveo je.

Zlatan Begić (DF) odgovara kako “Kožul nije stručnjak iz oblasti ustavnog prava ali smatra se pozvanim da iznese svoju ekspertizu”.

“Stvar je ozbiljnosti iznijeti ovakve kvalifikacije. Svaki subjket međunarodnog prava je dužan da poštuje suverenitet BiH. Ured visokog predstavnika je vrhovna vlast za implementaciju civilnih aspekata Dejtona, ali kada on s predsjednikom susjedne drzave dogovara izmjene ustava on izlazi iz okvira svoje dužnosti. Svi sudionici Dejtonskog sporazuma trebaju da se ponašaju po principima vladavine prava, što uključuje poštovanje suvereniteta. Izvorni nosioci suvereniteta su građani ove zemlje”, zaključio je Begić.

Zastupnik Milorad Kojić (SNSD) u raspravi kaže kako se “kao pravoslavac preksrtio kada je pročitao ove izmjene”, pa pita “kako je neko ovako paušalno nešto predložio?”

“Mi prenosimo dio suvereniteta kada usklađujemo zakone s onima u EU, onda trebamo izaći iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, poručuje između ostalog.

“Smeta vama Milorad Dodik i njegove veze sa Srbijom, zato ovo predlažete, smeta vam zakon o imovini u RS, da vam kazem, biće on usvojen u NSRS, ali ovakvim prijedlozima blokirate ekonmski razvoj BiH, ali evo ako ćemo praviti ruglo od Parlamenta da podržimo ovo da se ide u zatvor najmanje pet godina, pa neka onda visoki predstavnik nametne neko rješenje”, dodao je Kojić.

Begić mu je odgovorio kako je “suverena vlast koja je odlučila da učestvuje u jednom integracionom procesu, može odlučiti i da se povlači”.

“Kojić pokazuje nerazumijevanje suštine, koristi priliku da podilazi šefu. Jasno je šta je biće krivičnog djela, ukoliko neko, međunarodni ili unutrašnji faktor svjesno prenosi suverenitet u smislu da prekoračuje vladavinu prava, ako neko u susjednoj drzavi dogovara nešto što se tiče svih nas onda je to predviđeno da se kažnjava, a naravno da ne možete krivično goniti visokog predstavnika”, podcrtao je Begić.

“Vama je problem Srbija”, uporan je Kojić, dok u sali odjekuju Begićeve riječi, a predsjedavajući Zvizdić pokušava smiriti situaciju, a zastupnica Sanja Vulić (SNSD) poručuje Begiću “da se lijepo ponaša. Upitala je i “da li on to on nas tjera iz BiH pričom o raspakivanju Dejtona?”.

Još jednom je uslijedio odgovor DF-ovog Begića.

“Kao da je dio pozicije (Naša stranka i NiP) bio na brifingu kod Milorada Dodika, ni on ne bi bolje ovo uradio, čestitam vam, samo znajte da ostaju tonski i video zapisi, jednog dana ćete se stiditi ovoga što ste ovdje rekli, a znajte da ovo gledaju i vaši studenti”, odgovorio je Begić na brojne kritike prijedloga izmjena Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare