Psima nije mjesto na ulici nego sa čovjekom – i to odgovornim

Vijesti 10. okt 202119:19 0 komentara
N1

"Ne brinite, neće, dobar je", česte su riječi vlasnika pasa koji umiruju ljude i djecu, dok njihovi ljubimci razdragano trče po ulicama i parkovima između blokova zgrada u gradovima Bosne i Hercegovine. Međutim, posljednjih mjeseci zabilježeno je više napada pasa na ljude. Na sreću, još uvijek bez fatalnih posljedica.

Nedavno napadnuta građanka u Sarajevu zadržana je na bolničkom liječenju. Vlasnica psa koji ju je napao je privedena, predmet je u tužilaštvu. Ipak, ovo je epilog samo jedne od nekoliko sličnih priča, i javnost je, razumljivo, uznemirena.

Pitali smo građane da li se plaše.

“Ne plašim se, ali bi volio da se poštuje zakon”, odgovor je jednog od njih, dok jedna građanka navodi da se ipak plaši.

“Jako se plašim, mislim da vlasnici pasa moraju povesti više računa jer postaju prijetnja za građane”, odgovorila je.

“Plašim se vlasničkih pasa opasnih bez brnjice”, dodala je još jedna građanka Sarajeva.

Zakon jasan, ali se ne provodi

A upravo pas bez brnjice i bez povodca nije rijetkost na ulicama. Nikada svojom voljom, nego voljom vlasnika. Zakon jasno propisuje držanje pasa i izvođenje na ulicu, ali on se ne provodi. Nadzor je slab ili nikakav – kažu u Dogs Trustu.

“Ako se vrši nadzor, da su vlasnici dužni držati psa na povodcu kada su u zajednici, za određene vrste pasa i pasmina zakon propisuje i brnjicu, čišćenja iza psa, a također i nadzor u smislu odnosa prema psu. Ako neko obučava psa da se ponaša ovako kako su ovi psi odreagovali onda to nije nešto što nije u interesu psa, a pogotovo zajednice”, navodi Sanja Bianculli iz organizacije Dogs Trust.

Roditelji koji provode vrijeme uz svoju djecu u parkovima kažu da nisu vidjeli da je iko ikada dobio kaznu za nepropisno izvođenje pasa.

“Boravak naše djece u parkovima je limitiran. Naša djeca ne smiju sama da borave, pogotovo zbog lutalica koji tu borave po čitav dan, jer su tu sigurni. Djeca često hrane lutalice, jer mi nismo protiv životinja ali smo za to da se ispoštuje zakon, da životinje imaju svoj dom i da svaka osoba koja ima psa odgovara za njih i za njegov izlazak vani”, rekla je Elma Dizdarević iz Vijeća roditelja Kantona Sarajevo.

Edukacija je nužna za svakog ko se odluči imati psa

Prema podacima MUP-a Kantona Sarajevo, od januara 2020. godine do danas izdato je 110 prekršajnih naloga zbog nesavjesnog čuvanja pasa i drugih opasnih životinja. Kazne iznose od 500 do 1.500 konvertibilnih maraka.

Struka kaže da BIH nema ni sistem ljudi koji se bave zakonom i posmatranjem pasa. Generalizovanje i osuđivanje nanosi štetu i ljudima i psima, navode, ali dodaju i to da je edukacija nužna za svakoga ko se odluči imati psa.

“Pas je životinja i on mora ostati životinja. Sve dok se on posmatra kao takav nećete mu oduzeti biološke potrebe i neće doći do devijacija ponašanja. Ako ga posmatrate kroz prizmu čovjeka, ophodili se prema njemu kao prema djetetu tu se otvara prostor za razvoj devijantnog ponašanja, od reaktivnosti do agresivnosti”, naveo je kinolog Nedim Šuta.

Psima nije mjesto na ulici nego sa čovjekom i to odgovornim. Svakom psu bez povodca šalje se jasan signal – a on znači LOVI. Na prvom mjestu je odgovornost vlasnika. On mora znati šta znače ti signali. Na drugom mjestu su službe koje moraju nadzirati i sankcionisati neposlušne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!