Puhovski i Janjić o sukobima na Bliskom istoku: Ko ima najveći interes, a ko je “tigar od papira”

Vijesti 01. nov 202320:58 0 komentara
N1

"Ja sam zato spomenuo najvažnije upletene, ali najveći interes ima Iran koji je pod sankcijama i treba mu prolaz za gas. Tu su interesi i Turske. Raspored interesa je takav da neće biti regionalnog rata", kazao je u večerašnjem Pressingu Dušan Janjić, osnivač beogradskog Foruma za etničke odnose.

Žarko Puhovski je kazao da je rješenje o dvije države ustvari najmanje loše rješenje.

“To je najmanje loše rješenje, ali sam uvjeren da je jedna od motivacija napada Hamasa odložiti to rješenje za barem 10 godina. To Netanyahuu odgovara. Biden je neki dan počeo govoriti o tome da se u Ukrajini i Palestini radi o sukobu demokratskih rješenja. Volio bih da mi neko pokaže po čemu je američki predsjednik izabran demokratskije od ruskog”, kazao je i dodao:

To je jedna od popularnih teorija zavjere koja polazi od nečega što je Izrael zamalo koštalo glave. Od ružne pretpostavke, da su Židovi koji vode Mosad superiorniji od ostalih. Nisu vjerovali u neke sposobnosti onih sa druge strane. Druga je stavka kada ustanovite paralelu interesa, ono što se događa jeste da imate nešto što zovete provokaciju, to se sada Mosadu događa sa Hamasom. Nemojte zaboraviti da je Izrael doživio kao poniženje ne samo broj mrtvih, nego činjenicu da su bili nespremni“.

Puhovski: Hamasov napad je bio krvoločan, ali nema opravdanja za ovakvu reakciju Izraela

Dušan Janjić je kazao da najveći interes u sukobu ima Iran, koji je trenutno pod sankcijama.

“Ja sam zato spomenuo najvažnije upletene, ali najveći interes ima Iran koji je pod sankcijama i treba mu prolaz za gas. Tu su interesi i Turske. Raspored interesa je takav da neće biti regionalnog rata. Svaki oružani sukob je kolateralni zbir različitih interesa i politika. Ovdje imamo neku “kohabitaciju”, nije ni Netanyahu daleko. Vrlo indikativno je ta suzdržanost Irana i Hezbolaha i ne uvlačenje Libanona u cijelu priču, kao argument da neće biti regionalnog rata”.

Koji je interes Rusije?

Puhovski smatra da je Rusija danas ustvari ono što se nekada zvalo “tigar od papira”.

Rusija ima tu svoje interese, ali ono što treba jasno reći, ako smo ikada imali reinkarnaciju onog što se zove “Tigar od papira” je danas Rusija izvan svojih granica. Rusija u ovom trenutku ne postoji kao svjetski igrač i to se dogodilo sa ovim ratom. To je ova nečuvena Putinova glupost, krivo shvatanje imperijalne moći. Rusija tu nema nikakvu ozbiljnu ulogu. Kada se govori o Iranu, nemojte zaboraviti da je večeras Hezbolah objavio zanimljivo saopćenje koje kaže Čekamo petak. Hezbolah je jedina arapska sila koja nikada nije izgubila sukob od Izraela“, kazao je Puhovski.

Janjić smatra da Rusija ipak trenutno kalkuliše.

“Gdje god NATO ima problema, Rusija je zadovoljna. Oni trenutno kalkulišu sa praktičnim rezultatima, to malo olakšava stvar. Nemojmo misliti da je Putin jedini koji govori uime Rusije, ja slušam pažljivo šta govori Šojgu koji je najavio da je spreman za razgovore o prekidu rata u Ukrajini. Rusija ima razloga da kalkuliše i nikako ne uleti u sukobe na njenim granicama u centralnoj Aziji”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!