Pukovnik Milburn za N1: Ruski vojnici su gori od militanata ISIS-a

Vijesti 09. jun 202220:36 > 20:39 0 komentara
Andrew Milburn (N1)

Od Faludže do Mogadišu ulica, Andrew Milburn se borio u nekim od najkrvavijih ratova našeg vremena i bio je prvi američki marinac koji je predvodio specijalne operacije tokom rata protiv ISIS-a. Za N1 otkriva svoju trenutnu ulogu u Ukrajini.

“Mi gradimo kapacitete. Oružje koje Zapad šalje u Ukrajinu, često stoji u halama u Lavovu. Mi organiziramo logistiku kako bi to oružje stiglo u ruke ukrajinske vojske”, rekao je Milburn u intervjuu za N1.

No, to nije jedini zadatak pukovnika Milburna. On je nazvao svoju organizaciju “Mozart group”, kao odgovor na rusku zloglasnu plaćeničku firmu “Wagner group”, te se ona finansira donacijama, a onima koji se pridruže se plaća naknada za njihovu stručnost. Oko 5.000 stranih dobrovoljaca krenulo prema ratnoj zoni, pridružujući se slabo organiziranoj ukrajinskoj legiji stranaca.

Pukovnik Milburn je rekao da je već zaposlio nekoliko veterana britanske vojske. Obim i vrsta ratovanja koji se dešava u Ukrajini razlikuje se od svega čemu je on ranije svjedočio:

“Ukrajinska vojska je po mnogo čemu čak stručnija od američke ili britanske. Jedan od primjera je upravljanje dronovima”, dodaje Milburn.

“Dronovi bi ovdje potpuno preokrenuli sitaciju. Dajte ukrajinskoj vojsci dronove dugog dometa, dajte im, kako to kolokvijalno nazivamo, kamikaze bespilotne letjelice. Sve je to tehnologija koju je Zapad prikupio u zadnje dvije decenije. Ovdje Ukrajinci trpe velike žrtve. Zašto jedna odbrana trpi tolike žrtve u 21. stoljeću kada postoje sistemi oružja koje imaju i SAD i Britanci, a koji bi to mogli spriječiti? Zapad je naivan”, poručuje.

U intervjuu N1 govori o tome šta je svjedočio u Buchi: “Tijela vezana, civili usmrćeni na najbrutalniji način, djevojčice i žene silovane, pa pogubljene. To su radili pijani Rusi koji se nazivaju vojnicima, zar je to jedna profesionalna vojska? Gori su od ISIS-a.

Pukovnik kaže da ga je u Ukrajinu privukla želja da nešto učini. A dok se ruske trupe možda povlače iz Kijeva, on, kao i mnogi, vjeruje da je to privremena pauza dok konsoliduju snage na istoku. Najkrvavija bitka možda tek dolazi.

Cijeli intervju s pukovnikom Milburnom pogledate ovdje:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!