Puljić i Kavazović pozvali političke lidere na dijalog i smanjivanje napetosti

Vijesti 15. okt 202115:56 komentara
Vrhbosanska nadbiskupija

U prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu danas su se susreli vrhbosanski nadbiskup metropolita i predsjednik BK-a BiH uzoriti Vinko kard. Puljić i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović.

U srdačnom i otvorenom razgovoru dvojica vjerskih poglavara u BiH razgovarali su o odnosima Katoličke Crkve i Islamske zajednice za koju su utvrdili kako je izuzetno dobra te su izrazili nadu da će takva ostati i u budućnosti. Vrhbosanski nadbiskup informirao je reisu-l-ulemu o radu Prve sinode čija su zasjedanja u tijeku te mu je zahvalio što je bio nazočan na njezinom otvorenju.

Također su se dotaknuli aktualne situacije u zemlji koju su ocijenili složenom u političkom i sigurnosnom pogledu, koja se dodatno komplicira u opasnom smjeru čiji se ishod ne može predvidjeti.

“Pozvali su domaće i međunarodne zvaničnike na dijalog i smanjivanje napetosti koja nikome u zemlji, nedavno izašloj iz rata, ne koristi te može samo još više doprijeniti i onako velikom iseljavanju stanovništva svih vjera i nacija iz Bosne i Hercegovine. Osobito su istaknuli potrebu prestanka huškačkog rječnika te stvaranja ozračja poštivanja i pomirenja među svima te uvažavanja prava svakoga čovjeka poštujući njegov identitet u procesu stvaranja društva jednakih prava. Napomenuli su kako je svaki dijalog, samim tim i politički, uvijek dobrodošao te kako je poželjan da bi se u demokratskim uvjetima rješavala nagomilana pitanja”, saopšteno je iz Vrhbosanske nadbiskupije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad