Pusić: Evropska unija nema te sankcije koje bi mogle dohvatiti Dodika

Vijesti 08. nov 202321:37 0 komentara

Bivša šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić gostovala je večeras u Pressingu na N1. Istaknula je, između ostalog, da ceh za Milorada Dodika plaća cijela BiH, ali i da ne postoje te sankcije Evropske unije koje bi ga mogle dohvatiti.

Nordijski model – najuspješniji

Komentarišući to, da li Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske sjedi na dvije stolice, kazala je i da Mađarska sjedi na dvije stolice, ali je ušla u Evropsku uniju u jedno drugo vrijeme i u drugoj je situaciji od država koje su kandidati ili u fazi pregovora.

“Vučić sjedi na dvije sjedice. Srbija je počela pregovore biće sad 9 godine, sljedeće će biti 10. I nije se puno makla sa mjesta i dapače u tih 10 godina je nazadovala i danas je najdalje od članstva i sa obzirom na vanjsku politiku i na stavove visokih dužnosnika. Ceh za Dodika plaća cijela BiH. Pitanje je da li EU ima neke instrumente da konsolidira tu situaciju u BiH. EU nema te sankcije koje bi mogle dohvatiti Dodika, kao što nema ni SAD koja ga je sankcionisala. Njegovi novci nisu tamo, niti putuje, i nije ga puno pogodilo”, rekla je Pusić.

Njeno mišljenje je i da treba politika koja bi sustavno radila sa institucija u RS, koja bi radila sa cijelom institucionalnom strukturom BiH. Navela je primjer kako su to nekada radile nordijske države.

“Danska sa Litvom, Švedska sa Latvijom i Finska sa Estonijom. To se i danas smatra najuspješnijim modelom integracija. Ali danas je drugo vrijeme i okolnosti. Nestalo je davno oduševljenje sa proširenjem na istočnu Evropu, a i sa državama kandidatima onako kako je bilo početkom 2000-tih”, istaknula je Pusić.

Neophodan politički konsenzus

Oliver Varhelji, komesar za proširenje EU izjavio je da će “ostati vjerni narodu BiH, ako ne ostavimo zemlju na cjedilu zbog jednog čovjeka.” Pusić je to prokomentarisala:

“Taj izbor povjerenika nije bio najsretniji, kao što je poznato da nije ni on na svom poslu nije najuspješniji, tražili su i da ga promijene, ta izjava ništa ne znači”.

Istaknula je i da je pod ovom vlašću BiH dobila kandidatski status i uvjetno termin otvaranja pregovora, a da je to prije neko vrijeme bilo nezamislivo.

“Treba raditi na tome. Opozicija se buni, a njima je posao da dođe na vlast. Bilo bi pametnije da na toj temi, a to je članstvo u EU, postoji politički konsenzus”, naglasila je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!