Pusić: Srbija ne može voditi regiju u EU, ali može biti okružena uspjehom

Vijesti 09. nov 202306:43 0 komentara

Bivša šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić komentarisala je u Pressingu na N1 evropski put BiH, kao i Srbiju, Crnu Goru i njihovo približavanje Evropskoj uniji, ali i ratove na Bliskom istoku.

Govoreći o perspektivi Srbije nakon loših ocjena od Evropske komisije, kazala je da Srbija ne može voditi regiju u EU, ali može biti okružena uspjehom.

“Vučić ima situaciju da javno mnijenje većinski nije za članstvo Srbije u EU, i to je problem za sve nas u jugoistočnoj Evropi, jer ona ne može ostat izvan EU. Treba sada naći politiku koja će je voditi u tom pravcu. Orginalni stav evropskih institucija, da je Srbija najveća i najopasnija za susjede i da treba prva ući u EU, a ostali da je slijede, to sigurno nije više tako. Srbija ne može voditi regiju u EU, ali može biti okružena uspjehom“, rekla je Pusić.

Crna Gora – najosjetljivija tačka

Istaknula je da je Crna Gora žrtva srbijanske politike, a da je nekada bila najbliže na putu za članstvo, međutim, onda je krenula nazadovati.

“U međuvremenu imate neku vrstu na vlasti, koaliciju, ‘Evropa sad’ i ‘Evropa nikad’ i sa druge strane bivši Demokratski front sada pod imenom ‘Za budućnost Crne Gore’ u liku Mandića koji je ‘Evropa nikad’. Pod tim uvjetima Crna Gora se nije pomakla sa mjesta. Veliko je pitanje što će se tamo dogoditi. Crna Gora je najosjetljivija tačka EU”, kazala je Pusić.

Prokomentarisala je i kako joj izgleda potencijalni kraj rata na Bliskom istoku, rekavši da ne vidi kako će to završiti, ali da će vjerovatno završit kako i svi ratovi završavaju – diplomatskim rješenjem.

“Najšokantnije je dokučiti što je cilj te politike Netanyahova, šta se želi postići… Rekao je da je cilj uništiti Hamas, a vođe Hamasa nisu u Gazi. Jedini koji tu dobiva je Hamas, njegove vođe sjede u Teheranu, prima ih Putin. Hamas ne zanimaju životi Palestinaca”, navela je Pusić.

Trebamo li strahovati za našu regiju?

“Na našu regiju ne vidim da je opasnije, za bilo koga drugoga ko je u relativnoj blizini, za cijelu Evropu je vrlo opasno, za Bliski istok i preljevanje, također ekstremno opasno”, istaknula je Pusić.

Pitali smo je, i kakvo je njeno mišljenje, šta će se ovdje dešavati u narednim godinama.

“Ima prostora da sve države u regiji, upravo uz pomoć evropskog projekta, napreduju i stabiliziraju se. Istovremeno u našoj regiji prisutni  različiti oni koji pokušavaju destabilizirati, na primjer Rusija, ima i toga”, zaključila je Pusić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!