Pusić za N1: Vučićeva destabilizirajuća uloga u BiH

Vijesti 09. feb 202218:19 > 18:31
N1

Jasno je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić želi skrenuti pažnju sa Milorada Dodika i Srbije kao glavnih destabilizatora Bosne i Hercegovine i umjesto toga ponuditi Hrvate i Bošnjake, kaže u svom komentaru Vesna Pusić, bivša ministrica vanjsih i evropskih poslova Hrvatske, na nedavni Vučićev stav o tome kako će najveći problem uoči izbora u BiH biti odnosi između Hrvata i Bošnjaka.

Predsjednik Srbije pozvao je, govoreći za srbijanske medije, na poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini te je tom prilikom istaknuo da će na predstojećim izborima u BiH najveći problem biti bošnjačko-hrvatski odnosi.

Bivša ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske za N1 je rekla da je ova retorika, između ostaloga, rezultat pokušaja skretanja pažnje sa uloge Milorada Dodika u BiH.

“Obzirom da se zapadna međunarodna zajednica u posljednje vrijeme ponovno malo zainteresirala za BiH, naročito UK i US (sankcije), Dodik je postao opterećenje i dodatna neugodnost za Vučića. Zato on želi usmjeriti pozornost na Čovića i Izborni zakon kao budući glavni razlog za probleme u BiH. Hrvatska službena politika mu na žalost u tome svesrdno pomaže, iako se kod premijera Republike Hrvatske primjećuje da već dosta dugo ne spominje tu temu Izbornoga zakona BiH u javnosti”, zaključila je Pusić.

Vesna Pusić, hrvatska je političarka, saborska zastupnica, publicistkinja i bivša ministrica vanjskih i europskih poslova te prva potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske. Kao univerzitetska profesorica boravila je u SAD-u, na The American University, Washington, D.C., Univerzitetu Georgetown, Washington, D.C., Sloan School of Management, Massachussets Institute of Technology, Sveučilištu u Chicagu, Cornell University, Ithaca, New York, The Willson Centre, Washington D.C., The Foreign Service Institut, State Departmentu te drugim akademskim, naučnimi srodnim institucijama na kojima je održala niz predavanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad