“Radio jedini fotografiše ljudski govor”

Vijesti 13. feb 202419:15 0 komentara

Pod sloganom „Vijek informisanja, zabave i obrazovanja“ obilježava se ovogodišnji Svjetski dan radija. Uprkos razvoju novih tehnologija i medija, radio ostaje najrasprostranjeniji medij, koji dopire do 95 posto stanovništva planete.

“Radio jedini fotografiše ljudski govor, kao što fotografija jedina omogućava slikama da progovore”, rekao je Tvrtko Kulenović 1989. godine, na što se i danas, na Svjetski dan radija, pozivaju radijski novinari i smataraju da je snaga radija i danas velika.

“Glas, muzika, frekfencija, jesu nekako platforme koje, posebno danas u digitalnom dobu, nude mogućnost za približavnje drugom na neki suptilniji način i mislim da je to jedna najveća snaga. Radio je taj koji ipak poziva drugog na aktivno slušanje, na neku vrstu angažmana, intime, nekog prostora možda i tog socijalnog momenta. Kad slušate radio imate priliku, što mislim da je njegova snaga danas da uz radio možete raditi neku drugu vrstu aktivnsti”, pojašnjava Ines Bazdalić, BH RADIO 1.

Iako su neki predviđali njegov kraj zbog razvoja tehnologije radio nije nestao. Posebno je važan medij u kriznim situacijama

Kada su zemljotresi, prirode katastrofe, radio je zaista taj koji je uvijek bio najbrži i nekako se radijskim eterom prenosile brze informacije.

Radijski novinari ostvaruju izuzetno blisku vezu sa svojim slušateljima…

“Nekako uvijek zamišljamo slušaoca i obraćamo se tom slušaocu, ali mislim da je to obrnut proces. Evo kada slušate radio vi imate osjećaj da ta osoba upravo vama govori, vama pušta neku pjesmu, vama, sa vama dijeli neke stvari”, kaže Adnan Ljubović, BH RADIO 1.

Više u prilogu Amra Ahmetović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!