Radmanović za N1: Dodik je potpuno u pravu, Komšić nije

Dan uživo 07. mar 202218:01 > 20:13
N1

Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je za N1 govorio o političkoj situaciji u zemlji i svijetu nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Da li je Dodik postupio ispravno?

Potpuno ispravno je postupio, pokušat ću to da objasnim. Čini mi se da imamo na sceni u najmanju ruku, evropski rat, a mi smo se skoncentrisali u medijima da je to rat Rusije i Ukrajine. Kada kažem “evropski” rat podrazumijevam to da je skoro svaka zemlja Evrope uključeni u rat na razne načine. Jedini oružjem što je najopasnije, a drugi drugim stvarima i to izaziva potpuni košmar u svijetu, a posebno u Evropi pa i kod nas u BiH“, kazao je Radmanović.

Ističe da često “volimo biti važni i reći šta mislimo o svjetskim igračima”.

Mislim da se mi poslovično teško snalazimo u krupnim stvarima, a volimo biti važni i da kažemo šta mislimo o velikim svjetskim igračima. Zašto sam rekao da je Dodik potpuno u pravu? Moralo je Predsjedništvo koje vodi spoljnu politiku jasno reći šta misli o ovome. Nije se smjelo prije sjednice Predsjedništva desiti da jedan ili dva člana Predsjedništva narede ambasadoru kako da glasa a da nije to Predsjedništvo zaključilo“.

Radmanović je kazao da se nije moglo pozvati na odluku Predsjedništva iz 2014. godine.

Žao mi je što jedan broj novinara koji se bave istraživačkim novinarstvom nisu samo malo ušli u detalje i vidjeli da o čemu se radi. Ono što je suština jeste da izjava zajednička Predsjedništva, usaglašena od četiri tačke koju niko nije pročitao, za koju Komšić zna odlično jer je učestvovao u njenom glasanju, na osnovu koje nije mogao dati ambasadoru nalog da glasa za nju. Četiri mirotvorne tačke koje govore o zabrinutosti za stanje, o potrebi da se ide razgovarati, upozorava sve strane da se razgovorima rješavaju pitanja. Sva izjava u cjelini nije mogla dati mogućnosti. Nije bilo moguće se pozvati na 2014. jer je ovo treći saziv Predsjedništva od tada. Nije u pravu Komšić. Nije se smjelo desiti da bilo koji ambasador glasa dok nema potpuno jasan stav Predsjedništva“.

Dodikovo napuštanje sjednice Predsjedništva?

“Opozicija kao i svugdje, kod nas malo još gore, oštro napada kada god nema nikakve argumente, a vjerovatno Dodik i njima oštro odgovara. Šta bi se postiglo da je ostao? Pa nisu htjeli da usvoje tačku dnevnog reda oko toga, dakle mišljenje se nije moglo čuti, druga dva člana Predsjedništva nisu dozvolila da se raspravlja o tome”, dodaje Radmanović.

Također, dodaje da je sva “Evropa u ratu” i da osuđuje svaki napad.

Sva Evropa je u ratu, ovo je evropski rat a potrčali mi iz BiH koje niko ništa ne pita da kažemo šta mislimo o tome. Pa onda jedni osuđuju, drugi brane. Zbog toga je važna izjava Predsjedništva iz 2014. u kojoj se sve kaže. Dakle, ne može se opravdati niko ko napada. Svaki napad osuđujem. Odgovornost je na drugoj strani, svi znaju da Evropa se nije potrudila da od sporazuma u Minsku, a to je isto prije osam godina, bilo šta uradi da spriječi prethodne napade i zaustavi prethodne provokacije. Svaki napad osuđujem gdje ginu ljudi“.

Stav Srbije za Rezoluciju osude ruske invazije?

“Vidio sam i potpuno razumio stav Aleksandra Vučića o tome. Rezolucija nije omogućila da se dva puta glasa. Sanckije ne donose ništa dobro. One su jedno ratno zlo, i kada nema rata one izgledaju kao rat. Ove sada koje primjenjuje EU i dijelom SAD su čudo. Napravile su jednu apsolutnu histeriju u svijetu”.

BiH već 20 godina hoće da ide u EU i to je jedna od rijetkih stvari oko koje se svi slažemo, ali nisam siguran da ćemo to nastaviti se slagati u budućnosti. Ovdje se pojavljuju ljudi koji hoće da vi radite ono što oni sanjaju, a to nije smisao EU. EU je mirovni projekat koji su započeli ono koji su najviše izginuli u Drugom svj. ratu, pa i u Prvom, Francuzi i Nijemci. Ovo što sada radi EU nije mir, ovo je direktno učešće u ratu“, kazao je Radmanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad