Radnici ATV Banjaluka koja je pod sankcijama osnovali novo preduzeće

Vijesti 19. jul 202414:24 0 komentara
Gerila.info

Banjalučka Alternativna televizija koja se nalazi pod američkim sankcijama od sada posluje kao privredni subjekt "Video audio media" društvo sa ograničenom odgovornošću Banja Luka.

Osnivači ovog privrednog subjekta su Srđan Kevac, Miskin Drahmi, Dragan Protić i Saša Pejić koji imaju jednak udio u ovoj kompaniji.

Kevac je inače direktor ATV-a.

Podsjećamo, sredinom juna Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) stavio je na crnu listu sedam firmi iz Bosne i Hercegovine i još dvije osobe koje, kako navode, obezbjeđuju glavne izvore prihoda za predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i njegovu porodicu i povezane su sa ranije sankcionisanim firmama. Na listi je i K-2, u sklopu koje je Alternativna televizija (ATV) koja se na crnoj listi SAD nalazi od početka prošle godine.

Kako je OFAC naveo u obrazloženju, Dodikova “mreža” (kompanije koje su povezane s porodicom Dodik i stavljene na crnu listu, op.a.) često vrši prestruktuiranje korporativnog vlasništva kako bi sakrila upletenost porodice u kompanije i izbjegla sankcije. Upravo to je urađeno s ATV-om.

“Naprimjer, Prointer je preuzeo vlasništvo nad Alternativnom televizijom d.o.o. (ATV) 2021. godine, ali je brzo prenio vlasništvo na Infinity Media i K-2 nakon što je OFAC sankcionisao ATV 5. januara 2022. godine u skladu s Izvršnom uredbom 14033, jer je bila u vlasništvu ili pod kontrolom, ili je djelovala ili navodno djelovala za ili u ime, direktno ili indirektno, Dodika. Početkom 2024. godine K-2 je bio u procesu spajanja s ATV, u okviru kojeg bi K-2 apsorbirao i zadržao svu imovinu ATV, a ATV prestala postojati”, naveli su iz OFAC-a. >> Opširnije

Kako je bilo objavljeno na javnim tenderima, postupak pripajanje društva „Alternativna televizija” d.o.o. Banja Luka društvu „K-2„ AUDIO USLUGE Banja Luka d.o.o., (Skraćena oznaka firme „K-2” d.o.o. Banja Luka) počeo je 1. marta ove godine. U dokumentaciji se navodi kako je društvo ATV prestalo da postoji u januaru 2024. godine. Kao razlog pripajanja navedena je “potreba za racionalizacijom poslovanja, smanjenja troškova i unapređenjem poslovanja u smislu ekonomičnosti i jačanja tržišnog poslovana”.

“Društvo prestalo pripajanjem prenosi svoju cjelokupnu imovinu Društvu sticaoca i prestaje sa postojanjem bez sprovođenja likvidacije, dok Društvo sticalac nastavlja sa postojanjem uz sprovođenje promjene povećanja osnovnog kapitala, proširenja djelatnosti i preuzimanja članova društva prestlog pripajanjem (dalje pripajanje)”, navedeno je u ugovoru.

Potom je Kevac rekao da je suština da se želi ugasiti ATV.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!