“Radnici u FBiH ne zaslužuju da budu najmanje plaćeni u Evropi” (FOTO)

Vijesti 24. jun 202111:44 1 komentar
N1

"Radnici u Federaciji Bosne i Hercegovine ne zaslužuju da budu najmanje plaćeni radnici u Evropi", poručili su članovi Saveza samostalnih sindikata BiH koji danas protestuju u Sarajevu.

“Naoružani” transparentima i pištaljkama, započeli su protestnu šetnju od Katedrale Srca Isusova, a potom će nastaviti prema zgradi Parlamenta FBiH do zgrade Vlade FBiH.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
Faruk Zametica/N1

Imaju pet zahtjeva koje možete pročitati ovdje.

“Naša djeca odlaze van granica BiH, ne žele da rade za 500 KM. Kada svi odu neće moći kupiti nove jahte, vile i firme u kriminalnoj privatizaciji. Neće nas niko ućutkati. Mi nismo normalni sindikati po mjeri poslodavca, nas ne možete kupiti“, rekao je Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBiH.

Zuhdija Kapetanović, predsjednik Sindikata ArcelorMittala, kazao je kako nisu došli u Sarajevo kako bi se divili ljepotama grada već da izraze nezadovljstov raodm Udruženja poslodavaca i Vlade FBiH.

“U ovoj zgradi (Udruženje poslodavaca FBiH, op.a.) se prave planovi kako da se od radnika u FBiH naprave robovi 21. vijeka. Tačnije, oni bi da uvedu robovlasnički sistem. Kako bi se ovi planovi ostvarili bilo je potrebno osnovati novi savez samostalnih sindikata BiH. A ovaj sindikat koji postoji 116 godina proglasiti nelegalnim i tako sa podobnim sindikalcima ostvariti svoje planove. Ovaj Sindikat je sada još jači i ne odustajemo od svojih zahtjeva. Predsjednik Udruženja poslodavaca kaže da nije realno da minimalna plata bude 1.000 KM. Ma je l’ Boga ti? Kažu da će poslodavci otpuštati radnike, da će morati zatvarati firme itd. Mi poručujemo da zatvraju firme i neka iste prenesu u Njemačku i tamo nađu radnike da im rade za 250 eura. Zašto da nam ide omladina? Neka idu oni poslodavci koji nisu u stanju adekvatno platiti radnike“, kazao je Kapetanović.

Kazao je kako su se “mnogo poslodavci obogatili na račun radnika” te da danas imamo 600 milionera i 100 multimilionera”.

Poručuju da će ostati ustrajni.

Proteste pratite na protalu i društvenim mrežama N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare