Radnici u zdravstvu u TK traže povećanje satnice i novčanu pomoć

Vijesti 21. dec 202219:34 0 komentara

Uposleni u zdravstvenim ustanovama u Tuzlanskom kantonu i danas su održali mirni polusatni protest tražeći da se ispune njihovi zahtjevi. Kako kažu, mjesecima traže povećanje satnice koju nisu dobili kao ni novčanu pomoć od 1.080 KM. Najavili su generalni štrajk za kraj godine.

Uslovi u kojima se radi u Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla koji je jedna od najvećih zdravstvenih ustanova u Bosni i Hercegovini, nisu zadovoljavajući, pričaju uposlenici.

“Moja plata je 573 KM mjesečno. Najniži koeficijent imam 1, 5. S tim ne možete preživjeti ni 10 dana. Posla ima, radi se, ali uslovi su katastrofa”, kazala je Halida Gulamović, uposlenica UKC-a Tuzla.

“Radim 33 godine u hirurškoj, operacionoj Sali. Nas je nekada bilo devet, sada nas je tri i čekaju od nas da održavamo sedam sala. Toliko je teško da nemam šta reći. A gdje je to što imamo najmanje plate.Sutra kada odem u penziju sa 65 godina, dobit cu 425 KM minimalne penzije”, kazala je Ružica Čajić, uposlenica UKC-a Tuzla.

Kako veću platu i bolje uslove rada traže spremačice, tako traži i medicinsko osoblje i doktori.

“Novac za ovo što mi u Sindikatu tražimo, ima. Ovdje je u pitanju nepravilna preraspodjela novca. Iza toga stoje neki politički moćnici koji, na neki način, ovo sve možda i podržavaju. Ovakav način funkcionisanja zdravstva”, kazao je Esad Brkić, Nezavisni strukovni sindikat radnika uposlenih u zdravstvu TK.

Prije sedam mjeseci sindikati su uputili zahtjev Vladi TK za povećanje satnice sa 2,51 na 3 KM. Nakon bezuspješnih pregovora,dogovorena je jednokratna pomoć od 570 KM za 5.270 radnika. Kantonalna vlada naložila je Zavodu zdravstvenog osiguranja da isplati zdravstvenim ustanovama tri miliona KM. No, to nije došlo do uposlenika.

“U međuvremenu, mi nismo dobili ni jedne jedine marke. Pokušaj da vrdaju između zakonskih propisa ko je poslodavac, ko nije poslodavac,kako da urade i na koji način, doveo je do ovog stanja. Bezprizorne laži koje su uputili u zadnje vrijeme, bez obzira što smo pristali i popustili u svojim zahtjevima, uradili sve u dogovoru, oni to nisu ispunili”, kazao je Zijad Latifović, Nezavisni strukovni sindikat radnika uposlenih u zdravstvu FBiH.

Uposlenici su izrevoltirani i činjenicom da je Zavod zdravstvenog osiguranja TK isplatio jednokratnu pomoći svojim radnicima u iznosu od 1.080 KM te i oni zahtjevaju isto.

“Uredba vlade FBiH predviđa da jednokratnu novčanu pomoć isplaćuju poslodavci. Ukoliko su u mogućnosti. Vlada K i ministarstvo zdravstva niti Zavod zdravstvenog osiguranja TK u ovom slučaju nije poslodavac. Onaj dio naše obaveze, našeg dogovora koji je bio na strani ove tri komponetne pregovaračkog tima je ispoštovan”, kazala je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Novog kolektivnog ugovora za zaposlene u zdravstvu nema ni na vidiku u ovom kantonu, a sindikati najavljuju generalni štrajk koji bi trebao početi 31. decembra u svim zdravstvenim ustanovama u ovom kantonu, a uz pitanje gdje su u tome svemu pacijenti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!