Radnici Zraka: Odbijena žalba, stečajni upravnik nam poslao otkaze poštom

Vijesti 20. jun 202313:50 0 komentara
N1

Radnici preduzeća Zrak obavijestili su javnost kako je, prema nezvaničnim informacijama, Kantonalni sud u Sarajevu odbio žalbu na prvostepenu odluku o pokretanju stečaja u ovoj firmi. U dopisu medijima naveli su i kako je stečajni upravnik putem pošte poslao otkaze radnicima.

Žalba je, kako navode, odbijena kao nedopuštena, zbog “obraćanja neovlaštenog lica”.

“Prethodno je izvršena izmjena advokata koji zastupa interese firme, tako što je prethodni advokat Kenan Ademović otkazao punomoć, a imenovan je advokat Edin Suljić. Dopisom suda od advokata Suljića tražena je dopuna dokumentacije tako da je nejasno zbog čega se nakon izmjene advokata uopšte spominje ime Kenana Ademovića od strane suda. Da je situacija jasna i uvezana, dokaz je da je stečajni upravnik još juče putem pošte poslao otkaze ugovora o radu svim radnicima, iako je prethodno na sastanku sa ministrom, v.d. direktorom Zraka i predstavnicima sindikata dogovoreno da se ne uručuju otkazi prije odluke suda po žalbi”, navode radnici Zraka u saopćenju.

Ima li spasa za Zrak: “Posla ima, ali neko želi našu tehnologiju i lokaciju”

Navode kako je ostvaren kontakt između predstavnika Zraka d.d. i BNT-TmiH, s ciljem potpisivanja novog višemilionskog ugovora, što bi, prema njihovim navodima, značilo obezbjeđenje posla za Zrak d.d. u narednih par godina.

“Pored ovih kontakata, najavljena je i posjeta predstavnika bugarske firme s ciljem nastavka saradnje jer je to firma s kojom je Zrak d.d. već sarađivao u prošlosti. Nadalje, načelno je dogovoreno formiranje jednog stručnog tima, sastavljenog od renomiranih stručnjaka iz oblasti optike, optoelektronike i elektronike, te nekoliko fizičara, hemičara i matematičara, koji bi napravili dugoročnu strategiju rada i razvoja Zraka. Međutim, kapacitet i kompetencije stečajnog upravitelja su previše ograničene, te je priča o pravljenju njegovog plana o ozdravljenju firme u rangu naučne fantastike. Prije svega ne poznaje proizvodnju i tržište, a sama činjenica da traži od radnika i sindikata da mu naprave plan i organizaciju proizvodnje kao i kompletnog poslovanja, dovoljno govori o tome o kakvom je ‘kapacitetu’ riječ. Moramo jos naglasiti da taj isti stečajni upravitelj već 6 godina obavlja tu funkciju u firmi Šipad, te da je zaposlenik KJKP Toplane Sarajevo, što znači da trenutno obavlja 3 posla i samim time koliko on zaista može biti posvećen Zraku. Ako Vlada nakon svih ovih pokazatelja nije spremna, a mi imamo informaciju da ima zakonsku mogućnost i ingerencije da po hitnoj proceduri sve ovo zaustavi i izuzme postupak iz suda, to bi bila praktična primjena opredijeljenosti Vlade za očuvanje i razvoj firme, u šta ne želimo sumnjati. U protivnom, ‘ Bio jednom jedan Zrak'”, poručuju radnici.

Nikšić u ‘Zraku’: Ne mogu da vjerujem kako se dovedemo u ovakvu situaciju

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!