Radnicima u BiH svega je “preko glave”

Vijesti 02. aug 202119:32 > 20:55 1 komentar

Radnicima u BiH svega je preko glave. Bunt je sve vidljiviji, kao ovaj u Vogošći gdje su radnicima Pretisa zabranili izlaz iz fabrike, ali su na silu napustili krug i uputili se prema upravi. Do subote im je trebala biti isplaćena zaostala plata. Kako nije, obustavili su proizvodnju.

“Od početka su nas nazivali rekao sam već to, plaćenicima, teroristima, lopovima, drogerašima. Sve te riječi koje sam upotrijebio, imaju zabilježene, snimljene. Da nam treba kandžija, da nas treba kandžijati“, kazao je Enis Hurić, zamjenik predsjednika Sindikata radnika Pretisa.

Bez uplaćenih doprinosa

Radnici upozoravaju da nije ispoštovan raniji dogovor da se do kraja jula uplaze zaostale plate. Direktor je na odmoru, iz uprave ne odgovaraju na zahtjeve radnika. Ljuti radnici, ljuti i oni.

“Dočekali smo nažalost, da nas proganjaju, da nas mobinguju, da nam ne daju plate, ne uplaćuju zdravstveno osiguranje. Nažalost, imalo smo te kataklizme, ali sada, nećemo nikada dozvoliti da nam se to više desi”, kazao je Halim Masnopita, uposlenik Pretisa.

U drugom dijelu grada, fabrika koja je zapošljavala nekoliko hiljada radnika, a danas nešto više od 100, sarajevski Zrak, pred kolapsom. Radnici najavljuju štrajk glađu. Plate nisu uplaćene, kao i doprinosi od 2017, dogovori sa Vladom i resornim ministarstvom nisu ispoštovani, tvrde

Radnici neće proizvoditi

“Situacija je crna, ne može biti crnja. Toliko malverzacija, indicija kriminala, da to nije normalno. Mi posljednjih pola godine šaljemo dopise na sve adrese, od vlade do ministarstva. Čak smo slali i u SIPA-u i u MUP-u sve, da dođu ovdje, da vide u kakvom je stanju firma ZRAK. Da vide koliko malverzacija ima i da nešto poduzmu napokon. Evo prošlo je pola godine, niko ništa ne poduzima”, naveo je Emir Kominlija, predsjednik Sindikata uposlenika Zraka.

Mirsad Ademović, potpredsjednik Sindikalne organizacije Zraka, istaknuo je da radnici više neće trpiti.

“Mi ćemo ostati ovdje u firmi, nećemo, dok se podvuče crta, mi odavde nećemo ići. Dovešćemo i svoje porodice, štrajkovaćemo ako treba – glađu. Mi odavde nećemo ići dok se ne podvuče crta”, rekao je Ademović.

Radnici više neće proizvoditi, jer bez plate neće raditi. A kako kažu, prijetnje od Uprava ih ne uznemiravaju. Nazad neće, naprijed ne mogu sa ovakvom politikom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare