Radončić za N1: Bilo bi dobro da SDS, kao stranka koja je rukovodila genocidom, nestane sa političke scene

Vijesti 04. apr 202417:43 0 komentara
N1

Lider SBB-a i bivši ministar sigurnosti danas je za N1 govorio o političkoj situaciji u jeku posljednje krize u odnosima, te se osvrnuo na nedavne američke sankcije za pojedine političare.

Komentarišući današnji sastanak Vučića i Schmidta u Beogradu, kazao je:

Važna stvar za BiH i region je da Vučić i Schmidt imaju sastanak, time je praktično Beograd htio da kaže da priznaju instituciju visokog predstavnika što Dodik ne želi. Bitno je da održavamo odnose sa Beogradom, Budimpeštom, da i mi kažemo svoju priču.

Ja sam sa Vučićem imao preko 20 sastanaka, jako je teško govoriti o čemu će razgovarati. Mislim da pitanje državne imovine tangira i zvanični Beograd, ali vjerujem da će se naći najbolje rješenje“.

Posjeta Orbana? Da li je to iskreno prijateljstvo?

“Ja se ne bih bavio gradacijom, pravi se u Sarajevu jedna ružna slika o “neprijateljima”. Vidjeli ste kada smo razgovarali o kandidatskom statusu koliko je bitna podrška Hrvatske i drugih zemalja. Mađarska se tu pokazala kao veliki prijatelj, ne entiteta RS, nego države BiH”, kazao je i dodao:

“Kada je destrukcija u pitanju Dodika ne treba podcjenjivati. On je veoma ozbiljan, ali nije istrajan. U trenucima kada nije postojala državna koalicija iz koje je on izašao, ja sam kao šef tima uradio izvanredne rezultate za vrijeme korone. Mislim da Dodik stalno ponavlja tu tezu da ne postoji državna koalicija, dao je elaboraciju da je to zbirna koalicija i da će se kroz koji mjesec nastaviti rad Vijeća ministara”.

Imali smo jedan period kada je VM jako dobro radilo, riješeno je pitanje EUROPOL-a, Frontexa, sve je urađeno za kratko vrijeme. Mislim da je to bilo dobro za BiH i mislim da će se vratiti u staru formu ukoliko Dodik ne želi ići u separatističku avanturu koja bi njega najviše koštala. Vidite kako američke sankcije bole, a sada prerastaju u novi stepen. Može doći ne do ozbiljnog problema, nego do nerješivog kolapsa“.

Da li će doći do širenja američke crne liste, spominju se vaše bliske veze sa nekim ljudima, da li očekujete i SNSD na toj listi?

“To su urbane legende da sam ja nekome blizak. Ja sam se kao ministar trudio da se BiH što više nasloni na zapadnu civilizaciju. Mislim da se niko na listi sankcija našao nezasluženo”, ističe Radončić.

Radončić je potom istakao da bi “bilo dobro da SDS nestane sa političke scene”.

Vi znate historijsku situaciju kada je pred našim predsjednikom Izetbegovićem bilo pitanje da li treba ukinuti SDS. On je prema toj legendi ili istini rekao ne, neka ih. Sada to mogu uraditi američke sankcije, mislim da bi bilo dobro da SDS kao stranka koja je rukovodila genocidom nestane sa političke scene. Da li će oni promijeniti ime ili registrovati kao nova stranka.. Možemo mi biti nervozni pred SNSD-om, ali zaboravljamo da je genocid urađen pod SDS-om. Sada je može uraditi da sanckije uklone ili natjeraju da se promjene SDS“, kazao je i dodao:

“Ukoliko američke sankcije budu podrazumijevale čvrst ekonomski dio i dimenziju, mogu se dogoditi posljedice”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!