“RAK pokušava da izbaci Trion Tel sa tržišta po inicijativi Mtel-a”

Vijesti 22. jun 202119:07 0 komentara
Anadolija

Firmu Trion Tel d.o.o. iz Banjaluke ekspresno je kaznila Regulatorna agencija za komunikacije BiH najvećom propisanom kaznom zbog puštanja u rad javne elektronske komunikacione mreže “bez potrebnih dozvola”, iako Trion Tel svoje usluge iz oblasti telekomunikacija pruža na telekomunikacionoj mreži izgrađenoj na način kako su istu gradili, a i u ovom trenutku grade, vodeći operator Mtel i sva njegova povezana pravna lica, a i drugi pružaoci telekomunikacionih usluga na području grada Banjaluka.

Skandalozno je da Trion Tel bude jedini operator koji je kažnjen zabranom rada od tri mjeseca od strane RAK, jer u ovom trenutku brzina rješavanja legalizacije mreže isključivo zavisi od institucija grada Banja Luke. Upravo zbog ove činjenice kao dokaz koliko se RAK ponaša diskriminatorski, objavljujemo javno dopis Grada Banja Luka iz koga se jasno vidi da niti jedan operator nije legalizovao svoju mrežu izgrađenu na osnovu ugovora sa Gradom. Po istom principu, RAK bi morao da obustavi rad na tri mjeseca i svim ostalim operatorima od Mtel-a do njihovih akviziranih društava (Elta-Kabel, Blicnet i drugi), jer po dopisu Grada Banja Luka ni njihova mreža nije legalizovana“, navedeno je u saopštenju.

Takođe, Trion Tel obavještava sve građane Bosne i Hercegovine da je na djelu pokušaj egzekucije i uništavanja ove kompanije po inicijativi Mtel-a, a koju je sprovodi RAK.

Sve ovo događa se u trenutku kada mediji ukazuju da Mtel na teritoriji Republike Srpske ima totalni monopol i nema konkurenciju, jer je kupio sve kablovske operatore osim Trion Tela, zbog čega je jasno da je na djelu pokušaj da se zaustavi investiranje u izgradnju najmodernije infrastrukture i tako onemogući raznovrstan servis i bolja usluga građanima“, naveli su.

Javnost mora biti upoznata sa činjenicom da je Trion Tel u građenju optičke infrastrukture postupio kao i ostali operatori koji pružaju usluge, a da je RAK kaznio i ugrozio opstanak samo našoj kompaniji. RAK je donio odluke ignorišući činjenice da je nastupila zastara izricanja bilo kakvih sankcija po pravilima RAK-a, jer je apsolutni rok dvije godine, a mreža Trion Tel-a postoji znatno duže. Rad mreže o kojoj su odlučivali nije nezakonit, jer Zakon o legalizaciji kaže da dok traje postupak legalizacije objekat privremeno može da se koristi“, istakli su u saopćenju iz Trion Tel-a.

Zbog toga, kako naglašavaju, javno postavljaju pitanje zašto je RAK zasnovao svoje odluku na netransparentnom i diskriminatorsku osnovu, štiteći interese isključivo korisnika jednog vodećeg operatora i njegovih povezanih pravnih lica?

Ovakvim postupanjem Trion Tel-u je nanesena velika materijalna šteta, zbog čega ćemo preduzeti sve potrebne pravne radnje i nadležnoj inspekciji prijaviti RAK BiH, na čelu sa generalnim direktorom Draškom Milinovićem“, naveli su.

Kompanija Trion Tel ne zasniva svoje poslovanje postupajući protivno zakonima, niti protivno Zakonu o komunikacijama BIH, niti bilo kojim podzakonskim aktima. Telekomunikaciona mreža putem koje Trion Tel pruža usluge svojim korisnicima izgrađena je uz striktno poštovanje svih standarda iz oblasti projektovanja, građenja i instalacija, rada i održavanja takvih mreža“, dodali su u saopštenju.

Smatramo da je važno da informišemo javnost da RAK BIH na čelu sa generalnim direktorom Draškom Milinovićem donosi odluke selektivno, dovodeći u zabludu korisnike usluga Trion Tel i nanoseći direktnu štetu finansijskom poslovanju, imidžu kompanije, zbog čega ćemo preduzeti adekvatne pravne mjere. Pošto RAK ne postupa po službenoj dužnosti i ingerencijama koje ima, podnijećemo zvanično prijavu protiv Mtel i njihovih povezanih lica koji nemaju legalne mreže u mnogim dijelovima Bosne i Hercegovine. Tada će se na djelu vidjeti da li će RAK na tri mjeseca zabraniti rad Mtel kao i Trion Tel-u, jer imaju mrežu sa istom pravnom situacijom zbog koje je Trion Tel sankcionisan. Trion Tel obratiće se i Upravnom inspektoratu Ministarstva pravde BiH zbog nepravilne primjene odredbi Zakona o upravnom postupku kojom je direktno ugrožen opstanak kompanije Trion Tel d.o.o. Banja Luka“, naglasili su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!