Ramo Isak se žalio na odluku CIK-a Sudu BiH

Vijesti 17. jul 202410:45 0 komentara
F.Z./N1

Ramo Isak, federalni ministar unutrašnjih poslova i lider stranke Snaga naroda, uputio je žalbu Apelacionom odjeljenju Suda Bosne i Hercegovine zbog odluke Centralne izborne komisije da njegovu stranku kazni novčanom kaznom od 6.000 KM zbog objave muzičkog spota koji se smatra preuranjenom izbornom kampanjom. Naloženo je i uklanjanje spota.

“Odluka Centralne izborne komisije BiH o izricanju sankcija političkom subjektu Snaga naroda nije pravosnažna jer je na tu odluku uložena žalba Apelacionom odjelu Suda BiH. Sama odluka do njene pravosnažnosti praktično ne postoji”, rekla je za “Nezavisne novine” Maksida Pirić, stručna savjetnica za odnose s javnošću u CIK BiH.

Iz Suda BiH su potvrdili da su 12. jula zaprimili žalbu političkog subjekta Snaga naroda, podnesenu protiv odluke CIK-a.

“Odluka Suda o toj žalbi biće donesena u zakonom predviđenom roku”, rekli su za “Nezavisne novine” iz Suda BiH.

Podsjetimo, Ramo Isak je 23. juna objavio spot za pjesmu “Snaga naroda” u kojem je glavni akter Ramo Isak. On je poslije objave, u izjavi za medije, poručio: “Zamislite šta ćemo da uradimo za predizbornu kampanju, ima država da gori”.

Centralna izborna komisija je 9. jula donijela odluku o kazni, a Željko Bakalar konstatirao je da ovaj prekršaj zaslužuje sankcioniranje, ali da je visina kazne nedovoljna.

“Nerado ću podržati iznos od 6.000 KM jer mislim da on nije odgovarajući u odnosu na ono što je učinak ove objave koja je zabilježila veliki broj pregleda i izazvala diskusiju u javnom prostoru BiH i regiona”, istaknuo je Bakalar.

Prema njegovim riječima, dobijena izjašnjenja stranke, Isaka i MUP-a FBiH u kojima se pozivaju na odredbe Izbornog zakona prilično su sinhronizirana.

“Mislim da je urađena priprema ekskulpacije /opravdanja/ po drugim osnovama”, ocijenio je Bakalar, koji je naveo da višednevna najava objavljivanja spota, kao da se radi o sadržaju “Zvezda Granda”, govori da se svjesno išlo u kršenje zakona.

Bakalar je stava da je za ovu objavu napravljena široka PR priča vođena, vjerovatno, vizijom da je i negativna reklama reklama.

“Broj pregleda i komentara u javnosti svjedoče da je svrha postignuta, a svrha novčane sankcije od 6.000 KM neće imati odgovarajući efekat”, zaključio je Bakalar.

Predsjedavajuća CIK-a Irena Hadžiabdić smatra da je izrečena sankcija adekvatna učinjenom djelu koje je Komisija uspjela dokazati.

Pjesma i video-spot o Rami Isaku, federalnom ministru unutrašnjih poslova i predsjedniku stranke Snaga naroda, objavljen je na zvaničnom YouTube kanalu ove stranke, te društvenim mrežama Facebook i Instagram, kao i na Isakovim društvenim mrežama. Spot je sniman u nekoliko gradova, između ostalog, u Mostaru, Sarajevu, Banja Luci i do sada je na YouTube kanalu stranke zabilježio 273.000 pregleda. >> Opširnije

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!