Ramo Isak za N1 o akciji FUP-a: Ovo je samo početak, mnogo toga će izaći na vidjelo

Vijesti 10. sep 202412:23 1 komentar
N1

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) od jutros na devet lokacija u tri kantona vrše pretrese u sklopu velike akcije kodnog naziva "Landfill". Ramo Isak, federalni ministar unutrašnjih poslova za N1 je iznio nekoliko detalja o ovim aktivnostima.

Isak nam je kazao da je negdje u junu pokrenuta istraga u vezi ovog predmeta.

“Danas se sve to provodi, dešavaju se hapšenja. Svi su na terenu, tu je i tužilaštvo, radi se. Ovo sam ja najavljivao kako u vašim emisijama tako i na ostalim medijima da će se desiti određene stvari kada je riječ o borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala itd. Tada većina medija to nije shvatala i vjerovatno su i građani mislili da su to samo bombastične izjave ministra Rame Isaka. Međutim, Isak je ministar koji je radio svoj posao i koji je u potpunosti davao podršku FUP-u. Zasluge pripadaju direktoru i operativcima FUP-a i tužilaštvu koje trenutno radi na ovom predmetu”, naveo je Isak.

Dodao je da ovo nije jedini predmet već da ima još nekoliko njih na kojima rade.

“I ubrzo će biti ovakvih sličnih i još većih akcija. Vidite i sami kakvi se iznosi spominju u pomenutim akcijama, kojim se sredstvima raspolagalo i kakve smo mi sve pritiske morali trpjeti i ko je koga sve koristio da bi na neki način nanosio štetu pa u nekim dijelovima i medijski te putem postupaka koji su se javnosti pokušali poduzeti protiv ove institucije. Institucija je pokazala da radi svoj posao”, dodao je.

Zatim je spomenuo neke od većih akcija na kojima su radili.

“Sjećate se zapljene droge u iznosu od više od 70 kg i sada se dešavaju ove akcije u vezi s korupcijom i organizovanog kriminala i mogu reći da je prvi put na području Federacije BiH da se jedna ovakva ozbiljnija akcija dešava. O njoj ćete vjerovatno od tužilaštva dobiti preciznije informacije, a ja se u operativni rad nisam nikada miješao niti ću, ali u potpunosti dajem podršku i sve ono što je potrebno da bi FUP mogao odgovoriti svojim zadacima. Direktor Vahidin Munjić je opravdao moja očekivanja i svjetla obraza mogu reći da je zaslužno na ovoj poziciji. Evo vidite kakvi su ljudi vodili ovu državu i za koliko su je oštetili. Ovo je samo početak mnogo toga će izaći na vidjelo”, poručio je, između ostalog, Isak.

Podsjetimo, u današnjoj akciji FUP-a su privedene dvije osobe, a kako saznajemo i ostali osumnjičeni će biti uhapšeni tokom dana.

Meta akcije je bivši direktor Autocesta FBiH Elmedin Voloder i njegovi bliski saradnici.

Oni se, ukratko, sumnjiče za niz koruptivnih djela prilikom izgradnje dionice autoputa.

Iz FUP-a su to detaljnije pojasnili:

“Policijski službenici Federalne uprave policije pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona provode operativnu akciju pod nazivom ‘Landfill’ zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela ‘Udruživanje radi činjenja krivičnih djela’. ‘Zloupotreba položaja ili ovlaštenja’, ‘Odavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne’, ‘Pranje novca’, ‘Pomaganje’. Zbog sumnje u počinjenje navedenih koruptivnih krivičnih djela prilikom izgradnje dionice autoputa sumnjiči se pet osoba”.

Jutros rano specijalci FUP-a su pretresalo Voloderovu kuću i izuzimali dokumentaciju nakon čega je on priveden. Kako nam je javila novinarka N1 s terena, specijalci su nakon pretresa napustili ovaj stambeni objekt, a saznajemo da će Voloder biti predat u prostorije FUP-a.

Osim Volodera, osumnjičeni su još i Marijan Nikolić iz Žepča, Boris Zekić iz Orašja, Reuf Kadrić zaposlenik Autocesta FBiH. Osim njih, među osumnjičenima je i privatnik iz Sarajeva Mustafa Musabegović.

Policijski službenici po Naredbi Kantonalnog suda u Zenici vrše pretrese na devet lokacija u tri kantona.

Više detalja u vezi navedene akcije bit će poznato nakon okončanja službenih radnji.

Sve informacije o ovoj akciji čitajte OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare