Raskol u HDZ-u: Stranku napustila još jedna članica, Čović šuti (VIDEO)

Vijesti 14. sep 202319:10 3 komentara

Djelovanje mimo Statuta, loša kadrovska politika, procesima upravljaju osobe bez iskustva i rezultata, lični interesi, idolopoklnostvo. Dio je optužbi koji je na račun dojučerašnjih kolega iznijela mlada političarka iz Tomislavgrada, Marija Bagarić, zatraživši da se njeno ime briše iz članstva HDZ.

“Žao mi je što napuštam HDZ BiH, stranku u koju sam ušla sa željom da dam svoj doprinos ostvarivanju zajedničkih ciljeva koji se proklamiraju, ali s trenutnim županijskim i općinskim vodstvom, koje želi uzurpirati fotelje i odlučivati o sudbini svih nas, nisam spremna poslušno surađivati dižući ruku bez smisla i cilja”, navela je Bagarić.

U razgovoru s Bagarić, koja još nije spremna stati pred kameru, kaže da je i dalje u šoku. Odgovor joj stiže iz tamošnjeg ogranka HDZ-a. Podsjećaju je na njen skroman izborni rezultat, te optužuju da kuje planove prelaska u druge političke opcije. Treba podsjetiti da Vlada ovog Kantona do danas nije formirana, a napuštanje Bagarić ne ide HDZ-u na ruku. Svojevremeno, udarac stranci u Tomislavgradu nanio je i Ivan Vukadin, koji nakon što je izbačen, osniva vlastitu stranku. Glavna urednica Hercegovina.info, Kristina Spajić Perić smatra da će se trend napuštanja HDZ-a nastaviti.

“Dugo se šutjelo o tim unutarnjim problemima u HDZ-u, članstvo se evo konačno ohrabruje i da govori i da istupa. Mislim da HDZ BiH desetak godina kasni za tim demokratskim procesima, jer ovakve smo slučajeve u drugim strankama već davno viđali. Ja se iskreno nadam i da ćemo kao posljedicu svega uskoro i na Saboru HDZ-a imati protukandidata Draganu Čoviću”, rekla je Kristina Spajić Perić, glavna urednica Hercegovina.info.

Eskalirao je i sukob u Zeničko-dobojskom kantonu. Vrh HDZ-a naprasno je raspustio cijeli odbor. Nemalo nakon, jedan od istaknutih članova, Ivo Tadić napušta HDZ, optuživši okupljene oko prvog čovjeka Žepča, Mate Zovke, da u prvi plan stavljaju lične interse, podobne i poslušne. HDZ uskoro napušta i načelnik Vareša, Zdravko Marošević.

“A oni koji žele da pogazim svoje ljudsko dostojanstvo, da pogazim svoj odgoj roditelja, da pogazim svoj narod, da pogazim svoje građane, na to nisam spreman, niti ima novac, niti ima ta privilegija koja me može odvući od običnog čovjeka”, kaže Marošević.

Marošević nikada nije bio za HDZ-a, više za neke socijaldemokratske opcije, smatra predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća, Stipe Prlić. I bilo bi dobro da je u samoj stranci više ljudi poput njega. Ipak Prlić kaže, ono što javnosti djeluju kao ozbiljne turbulencije unutar HDZ-a, samo su obični privid.

Ja mislim da to nisu nikakve značajne promjene, pojedinci su nezadovoljni iako su dugo vremena bili u HDZ-u na vlasti i sve što imaju u životu mogu zahvaliti HDZ-u i sada kada više nisu glavni poveli su za sobom ove naivne. Ispada tako da su to neke velike promjene, ne, to je zavaravanje, veliko. I dalje HDZ drži sve pore života na područjima koja kontrolira, na područjima gdje živi hrvatski narod”, rekao je Prlić.

Možda je razlog šutnje prvog čovjeka HDZ-a, Dragana Čovića o ovim pojavama upravo to što nije zabrinut. HDZ, prema mišljenju mnogih, ostaje najjača nacionalna stranka Hrvata. Ili je pak lakše pretvarati se da problem ne postoji, s obzirom na to da, kako najavljuju upućeni, slijede novi potresi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare