Raspad elektroenergetskog sistema kroz tri države: “Ovo se nikada nije dogodilo…”

Vijesti 21. jun 202413:47 4 komentara
Freeimages/ohzara

Kolaps u cijeloj regiji prvi je takve vrste. Dosad se nikada još nije dogodio raspad elektroenergetskog sistema kroz tri države.

Kako se neslužbeno doznaje iz Hrvatskog operatora prijenosnog sistema, dogodio se raspad elektroenergetske mreže kroz tri države – prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske – cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke, navodno do trafostanice Brinje.

PROČITAJTE JOŠ

Kako doznaje Hina, još se nikad dosad nije dogodio raspad elektroenergetskog sistema kroz tri države.

Također, saznajemo da trenutačno dispečeri frenetično razgovaraju jedni s drugima, država s državom, da se utvrdi što se dogodilo i da se donese plan sanacije, jer nijedna se država ne može izolirati po pitanju opskrbe strujom budući da su svi povezani s dalekovodima.

Uzrok još nije poznat, zasad se špekulira da je zbog visokih temperatura skočila potrošnja te da je sustav u jednom trenutku srušen.

Nestanak struje u BiH

Dana 21.06.2024. godine u 12:25 došlo je do totalnog raspada elektroenergetskog sistema u BiH.

Premda još tačni razlozi raspada sistema nisu poznati, pretpostavlja se da je uzrok preopterećenja na interkonektivnim 400 kV dalekovodima u regionu, njihovi ispadi i prenošenje poremećaja na sistem BiH.

U toku su aktivnosti na restauraciji sistema, prosljeđivanju napona hidroelektranama i termoelektranama i koordiniranim aktivnostima sa operatorom sistema (NOS BiH) na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovim povezivanjem sa susjednim sistemima, navedeno je iz EP BiH.

Također, u glavnom gradu BiH trenutno je primjetan saobraćajni kolaps i zastoj na tramvajskim prugama.

Iz CEDIS-a (Crna Gora) su kazali da je struja nestala zbog ispada na mreži Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Iz Elektroprivrede Republike Srpske za N1 su rekli da kvar nije na njihovim objektima.

“U kontaktu smo sa kolegama iz drugih kompanija. Struje nema u četiri zemlje, većem dijelu BiH, Hrvatske, Albanije, Crne Gore. Problem je na prenosnom 400 kv sistemu”, rečeno je za N1.

Struja će doći u narednih sat vremena, umiruju građane.

Električna energija trebala bi biti puštana etapno, a prema prvim nezvaničnim informacijama sistem je doživio kolaps zbog preopterećenja mreže.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare