Raspisan poziv za iznajmljivanje Žute tabije u Sarajevu: Upućen prijedlog da upravljanje preuzme Općina Stari Grad

Vijesti 23. jul 202413:53 0 komentara
Screenshot/Youtube

Nakon što je objavljen javni poziv Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo za dodjelu u zakup prostora Žute tabije stižu kritike na ovu odluku.

Kako je objavila Akta.ba riječ je o površini od 959 m2 prostora, a rok za podnošenje prijava je 21 dan od datuma objave. Minimalna cijena po osnovu zakupnine iznosi 105,00 KM po danu, a istu je utvrdila komisija Zavoda. Ugovor se zaključuje na period od 24 mjeseca.

Iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu stiže kritika na ovu odluku.

“Važnije je sačuvati integritet Žute tabije nego dopustiti da prostor podlegne jeftinim zakupima i privatnim ambicijama koje bi mogle ugroziti njenu autentičnost. Ovakva mjesta, kao što je Žuta tabija, treba preuzeti novoosnovano preduzeće koje umjesto da se fokusira samo na podizanje vrtoglavih cijena parking mjesta u Općini Stari Grad Sarajevo radi finansijske održivosti, treba da ima za cilj da razvije nove modele koji će uključiti aktivan doprinos promociji i zaštiti bogatog naslijeđa Starog Grada”, saopćeno je. 

Žuta tabija je osim omiljenog mjesta za turiste sa fantastičnim pogledom na grad, poznata i tokom mjeseca ramazana kada muslimani tu dočekuju zalazak sunca odnosno iftar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!