Rasprava o nedolasku Hitne pomoći u jednu školu na sjednici Skupštine KS

Vijesti 13. feb 202419:39 0 komentara

Nije mnogo novog donio nastavak 11. radne sjednice Skupštine KS. Jedan za drugim, izlagani su izvještaji o radu iz 2022. godine. Uglavnom zdravstvenih institucija. Na osnovu pročitanog, poslovalo se dobro, uz određene oscilacije. Iako se činilo da će se na izvještajima završiti, bilo je mjesta za kritiku, upakovanu u pitanje.

Pod lupom su bili policijski službenici. Tačnije, njihovi pregledi. Ovo pitanje isplivalo je na površinu, naročito nakon ubistva u Tuzli i podatka da pojedinci nisu imali preglede tri decenije. Stoga ne čudi što su se i određeni zastupnici zapitali kakva je situacija u KS?

“Svjedoci smo tog stravičnog ubistva u Tuzli koji nas je na neki način podsjetio na taj problem ljekarskih pregleda, koji se kako u TK, a evo saznajemo i u KS vrlo rijetko rade, osim onih vanrednih ljekarskih pregleda. Mišljenja sam da bi ti ljekarski pregledi pomogli i samim policajcima da preveniraju odnosno spriječe srčane, moždane bolesti koje su rezultat upravo posla kojim se bave”, smatra SDP-ov zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Samir Avdić.

Pravila su jasno napisana. Pred policijskim službenicima su redovni i vanredni pregledi. Ove druge često koriste pripadnici MUP-a KS i Granične policije. Redovni su obavezni svake četiri godine. No..

“Neke agencije su bile, recimo 2006-2007 je bio MUP KS, sjećam se kada sam ja počeo raditi, da su tada imali zadnji taj sistematski pregled. Ali sa aspekta vanrednih pregleda, vrlo su aktivni”, tvrdi Anes Talović, Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a Kantona Sarajevo.

Aktivnost i ažurnost očekuje se i od zdravstvenih radnika. Pa je vijest o nedolasku Hitne pomoći u jednu sarajevsku školu kako bi pružili pomoć 14-godišnjoj djevojčici, pronašla svoje mjesto i na sjednici.

“Događaj koji nas je sve potresao, prvo roditelje. Znate kakav je osjećaj kad dobijete poziv na poslu da je dijete u teškoj situaciji, da kolabira, a da u naslovu piše hitna pomoć odbila doći. Nas roditelje, zastupnike, građane KS ne zanimaju nikakve unutrašnje prepreke, da li ima neki problem. Osnovna dužnost Hitne pomoći je da izađeš na lice mjesta i pružiš pomoć”, ističe Jasmin Šaljić, zastupnik u Skupštini KS ispred SBiH.

Ipak, razgovor je obavljen sa sekretarom škole, djevojčicom, a potom i njenom majkom, pojasnila je direktorica Hitne pomoći. Da je nešto sporno, saznali su putem medija.

“Mi službenim putem od majke djevojčice ništa nismo dobili kao pritužbu. Međutim, ja sam juče oformila komisiju, bez obzira što mi nismo dobili službeno bilo što po pitanju toga, sve što smo saznali, saznali smo pomoću medijskih natpisa. Bila sam slobodna, i na neki način prekršila Pravilnik, jer se Pravilnikom kaže da se mora podnijeti službena prijava, da bi se moglo krenuti u interne procedure. Nijednog momenta nije bilo kako je u medijima objavljeno da Zavod za hitnu medicinsku pomoć neće izaći na lice mjesta”, tvrdi direktorica Hitne pomoći KS Jasna Huseinbegović-Musić.

I dok se neki problemi rješavaju, drugi se guraju pod tepih.

Ponovo nije bilo mnogo polemike o sigurnosnoj situaciji u KS. Iako su početkom februara zastupnici tri stranke: SDA, DF i SBiH tražili hitnu sjednicu o ovoj temi, predsjedavajući Elvedin Okerić odbio je, objašnjavajući da je sigurnosna situacija zadovoljavajuća. No, drugi zastupaju suprotan stav.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!