Rasprava o setu energetskih zakona u PFBiH: “Nismo spremni za ovu utakmicu”

Vijesti 31. jul 202315:36 0 komentara
F.Z./N1

U toku je treća redovna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, tokom koje se raspravlja i o setu energetskih zakona.

Delegat SDP-a, Irfan Čengić, ističe da je ovo posebno važno za građane koji će sami moći da proizvode električnu energiju, ali i za Elektroprivredu, jer ta struja ostaje njoj. Posebno je važno to što, kako pojašnjava, neće biti potrebne dozvole za obnovljive izvore energije.

Resorni ministar Vedran Lakić ukazao je na 60 podzakonskih akata koje treba urediti, kako bi ovaj entitet imao efikasan set energetskih zakona.

FBiH nije spremna za tržišnu utakmicu sa Republikom Srpskom, kaže Haris Zahiragić, delegat SDA, jer ima povoljniji položaj i usvojene sve zakone, u odnosu na FBiH.

“Nismo spremni za ovu utakmicu. Bolji je monopol i anarhija nego sistemska rješenja koja će FBiH dovesti u nepovoljniji položaj u odnosu na Republiku Srpsku”, kaže.

Sjednicu je obilježila i rasprava između dijela opozicije, koji je tražio jednočasovnu pauzu, kako bi Vladi “uputili amandmane na ove zakone”. Na to je reagovao NiP-ov delegat Aljoša Čampara, navodeći da nije protiv amandmana, ali jeste protiv načina na koji opozicija to traži.

“Zakazali smo. Klub Bošnjaka je zakazao. Sjednica Kluba Bošnjaka trebalo je da bude zakazana četiri-pet dana ranije, a ne dva sata prije sjednice”, kaže Čampara i dodaje: “Da mi tražimo od Vlade da ona sama sebi ulaže amandmane? To se nikad do sada nije desilo, ali hvala Bogu da imamo nove kolege, koji su u ovo ušli revolucionalno pa možda nešto i promijene”, kaže Čampara.

O dnevnom redu, ali i više o dosadašnjem toku sjednice, čitajte na linku ispod.

Haris Zahiragić “zabrinut” za zdravlje ministra Rame Isaka

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!