Rast cijene plina u FBiH je tema Novog dana u petak

Vijesti 14. jul 202217:25 0 komentara
N1

Cijena plina u Federaciji BiH raste za 23,3 posto, potvrdio je danas ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, nakon što je Vlada FBiH usvojila Informaciju o povećanju cijene za treći kvartal ove godine. U "Novom danu" govorimo o ovom problemu u BiH ali i u drugim zemljama.

Naša gošća će biti direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević.

Njemačka se i dalje suočava sa problemima u isporuci ruskog gasa. Pominju se čak i najmračniji scenariji kao i trostruko povećanje cijena. Da li je Njemačka spremna na najgori scenario? Uživo iz Bona sa nama će biti Mehmed Smajić, novinar RTV DW.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu niko nije upisao filozofiju, matematiku i fiziku, dok je srpski jezik od 35 planiranih studenata upisao tek jedan. Na sarajevskom Univerzitetu, na pojedinim studijskim programima, takođe znatno manje upisanih nego prethodnih godina, bosanski jezik upisalo je oko 20 studenata. Gosti “Novog dana” će biti Milanka Babić, profesorica na FFUIS, Katedra za srpski jezik i Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu.

Kulturološki šok, prilagođavanje potpuno drugačijem načinu života, učenje jezika, prolaženje kroz nerijetko tešku adaptaciju djece u novoj sredini, osjećanje straha, neizvjesnosti, preispitivanje ispravnosti odluke da okrenu novi list daleko od najbližih… veliki broj ljudi upravo ovako opisuje početak života u nekoj novoj zemlji. Steći na jednom takvom početku prijatelja koji vam može pomoći u nimalo lakom procesu integracije, velika je sreća. “Hilfe von Mensch zu Mensch”, je Udruženje sa sjedištem u Minhenu, koje djeluje s ciljem da pomogne ljudima da se prilagode. Predsjednica Udruženja, direktorica “Dana Balkana” u Minhenu, dobitnica važnih priznanja u Njemačkoj za aktivizam i humanitarno djelovanje, gospođa Sadija Klepo, gošća je “Novog dana”.

14. Omladinski Film Festival (OFF) će biti održan od 19. do 23. jula u Sarajevu. Gost Festivala će biti i planetarno popularni mladi glumac iz jedne od najgledanijih Netflix-ovih serija, „Elite“, Andre Lamoglia. O sadržaju OFF-a za “Novi dan” govori direktor Omladinskog Film Festivala, Kenan Musić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!