Raste broj migranata u BiH: Najugroženija djeca na rutama, u strahu i građani (VIDEO)

Vijesti 12. sep 202306:53 0 komentara
N1

U nezakonitom prelasku granice od početka godine spriječeno je oko 4.500 hiljade migranata. U državu ih je u istom periodu ušlo pet puta više. Je li na pomolu nova migrantska kriza ili određene specifičnosti umiruju situaciju?

U glavnom gradu skoro da migranata i nema. U parku pored Autobuske stanice nekoliko njih. Situacija drastično drugačija u odnosu na period prije pandemije. Ali ova godina je specifična: broj ilegalnih ulazaka u državu raste. Postotak takvih pokušaja povećan za 65%. Od početka godine više od 20 hiljada migranata ušlo je u Bosnu i Hercegovinu.

Najviše ih je iz Afganistana i Maroka. Državljana Burundija više nema. Rute ulaska su iste, ali ruta izlaska iz države pomjerila se ka Slavonskom Brodu i Orašju.

Unsko-sanski kanton od početka migrantske krize bio je na najvećem udaru. I sada migranti pristižu.

Pitanje je da li će se situacija usložnjavati do kraja ove godine. Specifičnost, koja bi to mogla spriječiti, je brzina kretanja migranata.

Ono što brine građane jeste posjedovanje oružja kod migranata. Premijer Unsko-sanskog kantona ranije je pozvao državni nivo vlasti da se odlučnije posveti ovom pitanju.

Broj migranata raste. 2021. bilo ih je 15.800. 2022. 27.000. Do kraja ove godine očekuje se da broj dosegne 30 hiljada. U prihvatnim centrima smješteno je do dvije hiljada njih. Kapaciteti dakle nisu popunjeni. A ministar sigurnosti najavljuje saradnju sa FRONTEX-om, dok u prvi plan stavlja angažman entitetskog MUP-a. Tada bi na granici BiH Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu dala svoj doprinos. U međuvremenu na migrantskoj ruti mnogo je boli i patnje, te mnogo nezakonitosti. Najviše ispaštaju djeca u pokretu. Prema Izvještaju ”Gdje god da idemo, čine nam zlo” svako intervjuirano dijete doživjelo je neki oblik nasilja.

Opširnije u prilogu Azura Delića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!