Raste priliv migranata u EU, ‘pritisak’ na bh. rutama sada je nešto drugačiji

Vijesti 09. jun 202307:10 0 komentara
N1

Ponovo je sve veći broj migranata koji dolaze u EU. U 2022. godini bilo ih je više za 60% u odnosu na 2021. U Bosni i Hercegovini situacija stabilna, kažu nadležni. A biće još stabilnija kada potpišemo sporazum sa Frontexom.

Do obećanih evropskih država, sa Bliskog istoka i iz Afrike, migracioni tokovi prolaze kroz zemlje Zapadnog Balkana. Priliv migranata u EU pomenutom rutom, ponovo je u porastu, a zabrinjavajući podaci odnose se na 2022. godinu.

“U toj godini zabilježeno je blizu 200.000 dolazaka, što predstavlja skoro 60% povećanje dolaska u odnosu na prethodnu godinu”, saopštila je Ugochi Florence Daniels iz Međunarodne organizacije za migracije.

U BiH situacija je stabilna, kažu nadležni, iako se i kod nas bilježi blagi porast broja migranata.

“U našim kampovima, dva u USK i dva u KS boravi oko 1100-1200 migranata. Procjena koju mi radimo zajedno sa međunarodnim organizacijama da ih ima i van kampa, ta naša procjena trenutno bilježi da je to negdje oko 250 migranata koji su van kampa i koji su u pokretu”, naveo je Žarko Laketa iz Službe za poslove sa strancima u BiH.

Novost je što se pritisak sa USK, pomjerio ka rijeci Savi, preciznije oko Gradiške. Detaljnije rute znaju krijumčari, kojima će se pokušati stati u kraj pojačanim kontrolama. Tome bi umnogome pomogao i sporazum sa Agencijom za evropsku i graničnu obalu, koji najavljuje ministar Nešić.

“U narednom periodu, vrlo kratkom periodu, imamo namjeru da formiramo tim za pregovore, da odredimo šefa pregovaračkog tima i da na taj način napravimo prvi korak ka sporazumu sa Frontexom. Ja već obavljam unutrašnje konsultacije, i mogu da kažem da postoji unutrašnja spremnost da se postigne dogovor sa Frontexom”, saopštio je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić.

Osim saradnje sa Frontexom, pred nadležnima je još mnogo izazova.

Više u priči Dragice Gajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!