Rastu cijene goriva u Federaciji BiH

Vijesti 17. jul 202316:37 0 komentara
N1

Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji BiH na današnji dan za premium bezolovni benzin 95 iznosi 2,57 maraka po litru, a za dizel 2,49 maraka po litru.

Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži koje su benzinske crpke dostavile Federalnom ministarstvu trgovine u razdoblju od 14. do 17. jula, zaprimljene su ukupno 73 obavijesti o promjeni cijena i marži te se one odnose na 52 promjene cijena dizela i 21 promjenu cijena premium bezolovnog benzina 95.

Na svim navedenim OPC obrascima cijene su više za 0,05 maraka po litru goriva.

Iz Federalnog ministarstva trgovine napominju da je Vlada Federacije BiH na njihov prijedlog donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate.

“Navedenom Odlukom privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko naftnim derivatima, propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 maraka po litru derivata, a gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima, propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 maraka po litru derivata”, navode iz Federalnog ministarstva trgovine.

Predmetna Odluka je na snazi i primjenjuje se od 3. aprila 2021. godine.

Još su podsjetili da su sve informacije o cijenama naftnih derivata dostupne putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine “FMT FBIH oil info”, u kojoj su cijene poredane od najnižih do najviših.

“Korištenjem navedene aplikacije potrošači imaju jednostavan pristup pregledu važećih cijena, kao i pregledu najnižih cijena na benzinskim pumpama. Navedeno omogućuje građanima da u svrhu zaštite njihovih ekonomskih interesa, kupovinu obave po nižim cijenama i svoje potrošačko povjerenje poklone distributerima goriva koji su u svoju poslovnu politiku integrirali socijalno odgovorno ponašanje”, zaključili su iz Federalnog ministarstva trgovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad