Ratni zločinac Radovan Karadžić odveden u bolnicu, odbio liječenje

Vijesti 08. okt 202415:13 3 komentara
Yves Herman / POOL / AFP

Ratni zločinac Radovan Karadžić, koji zatvorsku kaznu služi u Velikoj Bitaniji, "odvezen je u bolnicu bez ikakvog objašnjenja i prava da se javi porodici". Ovo je za novinsku agenciju Srna izjavila njegova kćerka Sonja Karadžić Jovičević, navodeći da u Britaniji "prave alibi i čine nešto izuzetno sumnjivo".

Prema njenim riječima, Karadžić je u bolnicu odvezen jučer u poslijepodnevnim satima, iz koje je u zatvrsku ćeliju vraćen nešto prije ponoći, uz konstataciju da je odbio lječenje i da zato neće dobiti nalaze na uvid.

Navela je da su Karadžiću saopštili da se to smatra njegovim “samovoljnim napuštanjem bolnice, kao da je slobodan čovjek”.

“To bi valjda trebalo da bude alibi zato što tri godine nema nikakvu medicinsku pomoć, dijagnostiku i terapiju. Alibi za prošle tri godine i alibi za buduće nepostupanje. I liječenje – čega”, kazala je Karadžić Jovičević.

Ona je istakla da je njen otac “više od sedam sati držan u jednoj maloj prostoriji, te da mu nije bilo dozvoljeno da uzima hranu, lijekove niti da ide u toalet”.

Dodala je da se za sve to vrijeme nije pojavio ljekar, ali su dolazili tehničari da mu uzmu krv, te da mu niko nije objasnio zašto je u bolnici, kakve nalaze rade, ko je i zašto odlučio da bude prebačen u bolnici.

Karadžić Jovičević je još rekla da je po povratku u ćeliju njen otac uvidio da je telefonska kartica blokirana i da ne može nikome da se javi.

“Potpuno je jasno da je planirano da se tu više i ne vrati”, ocijenila je ona, dodavši da se “tamo dešava nešto izuzetno sumnjivo i opasno”.

Naglasila je da je njena obaveza da o ovome obavijesti javnost, pošto, kako je kazala, nadležnim institucijama nema nikakav pristup.

Radovan Karadžić je odgovoran za neke od najgorih zločina počinjenih u Evropi od kraja Drugog svjetskog rata, uključujući masakr nad više od 8.000 muškaraca i dječaka u genocidu u Srebrenici.

Prvobitno je osuđen na 40 godina zatvora u Međunarodnom krivičnom sudu u Haagu, a potom mu je kazna povećana na doživotnu.

Zatvorenici kojima presudi ovaj sud Ujedinjenih nacija raspoređuju se između država članica.

Karadžić je avionom iz Holandije u Veliku Britaniju prebačen 2021. godine.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare