Razgovor migranata iz kampa Lipa sa dužnosnicima: “Vrlo smo zadovoljni”

Vijesti 19. nov 202119:04 > 19:22 0 komentara
N1

Zvanično je otvoren kamp Lipa nadomak Bihaća. Brojne delegacije, domaće i međunarodne, bile su danas na terenu. Kapacitet kampa je 1500 mjesta. Upravljanje je u potpunosti preuzela Služba za poslove sa strancima. Nadležni kažu da je ovo novo poglavlje za BiH u oblasti stavljanja pod kontrolu migrantske situacije.

Državni ministri, direktori agencija, lokalni političari, ambasadori EU, zvaničnici međunarodnih organizacija, ponosno su stigli na Lipu. Kažu, ovaj pvi, državni kamp je najbolji primjer kako se dijalogom i kompromisom u BiH, mogu riješiti i najteži izazovi.

“Osim toga, ovim smo obezbijedili i humani pristup, osigurali smo da ti ljudi koji mjesecima putuju, neki i godinama, da se prema njima ovdje odnosi s poštovanjem, i ono što je komesarka Johanson rekla kada je bila ovdje – ne postoji migrantsko pravo, ali postoje ljudska prava, i ja se želim zahvaliti građanima Unsko-sanskog kantona, posebno Bihaća, na njihovoj dosadašnjoj empatiji”, saopštio je Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH.

“Možda nije diplomatski, ali volio bih da vas sve nikada nisam upoznao”, ovako se obratio strancima gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić, jer je taj grad podnio najveći teret migrantske krize. No, lokalni zvaničnici su uvjereni da bolji dani dolaze.

“Za mene je najveći uspjeh ovdje što je država BiH profunkcionisala i što su pokazali svoje dražavne mogućnosti i ovlasti, i to sada sasvim drugačije izgleda”, pojasnio je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

“Jer samo na takav način – jačanjem institucija jačamo i ovu zemlju, mislim da je to najbolja poruka svega ovoga kada su u pitanju mmigracije”, naveo je Mustafa Ružnić, premijer USK.

Situacija na terenu je znatno bolja nego prije samo godinu dana, kada je na ovom mjestu bilo skoro hiljadu migranta, na minusima u snijegu, bez krova nad glavom, a prethodni kamp gotovo potpuno spaljen. Ministar sigurnosti Selmo Cikotić i ambasador Sattler obišli su dijelove obnovljene Lipe. A interesovalo ih je i mišljenje korisnika.

Tako je Sattler, šef Delegacije EU u BiH upitao jednog od korisnika: “Kako vam je sad ovdje?”

Migrant iz Pakistana mu je odgovorio kako je jako zadovljan.

“Vrlo je dobro, lijepo je u cijelom kampu, vrlo smo zadovoljni, u odnosu na stari kamp, sada je vrlo ugodno, imamo toplu vodu, dobre obroke, svi imaju svoje kontejnere u kojima borave, nove krevete, deke, imamo grijanje, tuševi, toaleti, dobro nam je ovdje”, priča nam korisnik novog kampa.

“Jeste li probali ići u game?”, upitao ih je ministar sigurnosti BiH, Selmo Cikotić.

“Da jesam, prije tri sedmice sam se vratio, nije ovo dobro vrijeme za to, zima je jako hladna”, odgovorio je Pakistanac.

U kratkom roku, država se iskazala, kažu u Ministarstvu siguronosti BiH. Više nemamo migrantsku krizu u državi, nego povoljnu situaciju koju treba održavati.

“Ostali kampovi i u USK i na području BiH nastavljaju sa svojim primarnim namjenama koje su do sad i bile a naša intencija je naravno da smanjimo priliv migranata u BiH generalno, a onda ćemo u odnosu na njihov ukupan broj, naravno, u budućnosti u perspektivi, razmišljati i o nekom reduciranju broja kampova”, pojasnio je Senahid Godinjak, iz Ministarstva sigurnosti BiH.

U slučaju većeg priliva migranata ili ponovne eskalacije krize, ovaj prostor ovdje ostavljen je za najranjivije kategorije, žene, djecu, maloljetnike bez pratnje.

U Lipi je trenutno nešto više od 200 migranata. Vrata će ostati otvorena za sve one koji su bez krova nad glavom, kako ne bi zimu dočekali na otvorenom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!