“Kojić je prošao na listi, a što se njima ne sviđa – i dalje im se neće sviđati”

Vijesti 02. feb 202316:43 0 komentara
N1

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) zatražio je od visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da spriječi dodjelu zamjenskog mandata Miloradu Kojiću (SNSD), negatoru genocida u Srebrenici, u Parlamentarnu skupštinu BiH. Kojić bi, ukoliko mu se dodijeli mandat na toj poziciji bio umjesto Zorana Tegeltije koji je sada ministar finansija BiH u Vijeću ministara. Nakan položenog kamena temeljca za izgradnju fabrike u Laktašima, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske je ovo prokomentarisao nakon novinarskog pitanja.

Podsjetimo, Milorad Kojić je direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba entiteta RS.

Na jednoj tribini Kojić je kazao da je “Haški tribunal bio projekat za satanizovanje kompletnog srpskog naroda sa jednim jedinim ciljem, a to je da se dovede u pitanje legitimitet RS u današnjem obliku”.

Zatraženo od Schmidta da spriječi imenovanje Milorada Kojića

Na Općim izborima 2. oktobra dobio je 26.481 glas. Tegeltija je imao 35.313 glasova.

U skladu s osvojenim brojem glasova Dodik je kazao:

“Šta oni imaju s tim, to je stvar volje izborne komisije i naroda. Milorad Kojić je poslanik koji je prošao na listi, osvojio dovoljan broj glasova i verifikovan je, a to što se njima ne sviđa, i dalje im se neće sviđati. Kakav institut iz Kanade ima veze sa našim izborima, to je nonsens, glupost i budalaština”, kazao je Dodik.

Osim na to, Dodik se osvrnuo i na govor imama iz Kozarca Amira ef. Mahića ojavljenog na YouTubeu, a u kojem je, između ostalog, govorio o Svetom Savi rekavši da je na njegovom učenju začeta jedna sekta, nazvavši je srpskom pravoslavnom. Kazao je i to da je Sveti Sava začetnik fašizma.

Oštre reakcije iz RS na izjave imama iz Kozarca o Svetom Savi i SPC

Na taj govor su reagovali iz RS kojeg su nazvali skandaloznim.

“Šta da mu kažem da je nekakva bitanga, ali bi ispalo da ga vrijeđam, a on je povrijedio sve nas jer zna se šta je Sveti Sava za Srbe. Nije smio sebi dopustiti da govori tim govorom mržnje koji nas je sve pogodio. S druge strane, apsolutno ne doprinosi toleranciji jer je Kozarac na prostoru RS. Islamska zajednica u Kozarcu imaju sve vjerske slobode, upražnjavaju ih, uradili su sve što su htjeli, izgradili su nekoliko džamija kojih tamo nije bilo i nisu imali nikakav problem. I ovo je potpuno neočekivano i rekao bih jedna glupost od imama koja vrijeđa nas Srbe, a o njemu govori sve“, poručio je Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!