Reakcija FUZIP-a: Investitor izvršio mjeru, trenutno se obavljaju radovi tekućeg održavanja

Vijesti 18. okt 202418:33 0 komentara
F.Z./N1

Nakon objavljenog teksta o rekonstrukciji objekta bez dozvola u ulici Obala Kulina Bana, reagovala je Federalna uprava za inspekcijske poslove, odnosno, tek su odgovorili na upit koji im je poslan prije skoro 20 dana. Zbog stanja prirodne nesreće i opterećenosti postupajućeg federalnog građevinskog inspektora, navode, nisu bili u mogućnosti ranije dostaviti odgovor na upit.

Kako su naveli, u kontroli izvršenja rješenja, a nakon što je novim inspekcijskim nadzorom utvrđeno da je subjekt nadzora, odnosno investitor nastavio s nelegalnim radovima, postupajući federalni građevinski inspektor je dana 7.3.2024. godine izvršio pečaćenje objekta o čemu je informisao Zavod za zaštitu spomenika pri Federalnom ministarstvu kulture i sporta dostavljanjem validne kopije rješenja od 7.3.2024. godine.

“Subjekt nadzora je iskoristio pravni lijek i blagovremeno uložio žalbu na rješenje postupajućeg inspektora koja je, u skladu sa pozitivnim propisima, proslijeđena drugostepenom organu, odnosno Federalnom ministarstvu prostornog uređenja. Nakon što je drugostepeni organ žalbu odbio i potvrdio rješenje prvostepenog organa, dana 28.3.2024. godine investitor se obratio aktom kojim moli da se uklone službene oznake sa gradilišta, kako bi mogao pristupiti izvršenju mjera od 7.3.2024. godine”, navode iz FUIZP.

Zapisnikom o inspekcijskom nadzoru od 4.4.2024.godine, dodaju, izvršeno je uklanjanje službenih oznaka sa gradilišta te je investitoru omogućeno da izvrši mjeru iz rješenja.

“Inspekcijskom nadzoru prisustvovalo je ovlašteno lice Zavoda za zaštitu spomenika, koji je na licu mjesta dao sugestije o načinu izvođenja radova, obzirom da projektna dokumentacija za ovaj objekat nije dostupna. Zapisnikom je također investitoru naloženo da o početku izvršenja mjera iz rješenja obavijesti Zavod za zaštitu spomenika FBiH pri Federalnom ministarstvu kulture i sporta, radi određivanja stručne osobe koja će pratiti radove upostavljanja prijašnjeg stanja”, navode iz FUIZP.

Dalje ističu, Zavod za zaštitu spomenika FBiH pri Federalnom ministarstvu kulture i sporta je 10.6.2024. godine sačinio izvještaj o izvedenim radovima u kojem je konstatovano da je investitor, postupajući prema rješenju federalnog građevinskog inspektora vezano za radove bez odobrenja za građenje, završio sa radovima.

„Obzirom da nema tehničke dokumentacije po kojoj su izvedeni radovi, prilikom tog inspekcijskog nadzora, naloženo je investitoru da strehu krova dovede na ravan ‘slike’ na zabatnom zidu susjednog objekta, što je za cca 50 cm niža kota od zatečenog stanja prilikom inspekcijskog nadzora. Investitor je izvršio mjeru i spustio kotu kako mu je bilo naloženo, te je prilikom kontrolnog pregleda u konzervatorskom nadzoru Zavoda konstatovano da je investitor izvršio mjeru, u skladu s rješenjem federalnog građevinskog inspektora“, konstatovano je dalje u izvještaju, navode iz FUZIP-a.

Stanari tvrde da posjeduju fotografije koje dokazuju kako je objekat izgledao prije, a proslijeđene su i Tužilaštvu, navode. Tvrde da su prethodno izvođači radova podigli 130 cm, a sada spustili 50 cm.

Iz FUZIP-a, dalje dodaju da, dana 12.6.2024. godine, postupajući federalni građevinski inspektor je izvršio kontrolni inspekcijski nadzor te utvrdio da je subjekt nadzora u postupio u skladu s rješenjem od 5.2.2024. godine, te u periodu od 10.4.2024. godine do 1.6.2024. godine, pod nadzorom stručne osobe iz Zavoda za zaštitu spomenika FBiH, izvršio radove uspostavljanja prijašnjeg stanja.

“Nakon što je kontrolnim inspekcijskim nadzorom konstatovano da nema kršenja zakona iz oblasti za koju je vršena kontrola, postupajući federalni građevinski inspektor je dana 18.6.2024. godine donio zaključak o okončanju inspekcijskog nadzora”, navode iz ove ustanove.

Napominju da se postupak inspekcijskog nadzora vodio temeljem Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH („Službene novine FBiH“, broj: 2/06, 72/07, 32/08, 4/10, 13/10 i 45/10), Zakona o inspekcijama FBiH („Službene novine FBiH“, broj: 73/14 i 19/17 – odluka US) i Zakona o upravnom postupku FBiH („Službene novine FBiH“, broj: 2/98 i 48/99), uz stručni nadzor Zavoda za zaštitu spomenika FBiH pri Federalnom ministarstvu kulture i sporta.

“Prema nama dostupnim informacijama, trenutno se obavljaju radovi tekućeg održavanja za koje saglasnost izdaje Zavod za zaštitu spomenika pri Federalnom ministarstvu kulture, što ne spada u domen radova za koje građevinsku dozvolu izdaje Federalno ministarstvo prostornog uređenja za čiji je nadzor, u skladu s članom 89. Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH, nadležan federalni građevinski inspektor. Članom 53. stav 2. istog Zakona pn1 bih propisano je da odobrenje za građenje nije potrebno pribaviti za radove redovnog održavanja i sanacije oštećenih građevina koji se mogu svrstati u radove tekućeg održavanja”, dalje navode iz FUZIP-a.

Stanari su ranije potvrdili i da su na objektu povećani otvori za prozore, što, pitanje je, da li spada pod “radovi tekućeg održavanja”.

Isti dan kada je i N1 objavio tekst, izvršen je inspekcijski nadzor na mjestu događaja, na dan 18.10.2024. godine, i, kako kažu iz FUZIP-a, konstatatuju da se izvode radovi tekućeg održavanja objekta, za što Ministarstvo ne izdaje odobrenje za građenje.

“Iz gore navedenog toka radnji u okviru postupka inspekcijskog nadzora koji se vodio u ovom predmetu od 2.2. do 12.6.2024. godine, uz konstantan priliv istovjetnih zahtjeva prijavitelja kako direktno, tako i putem Institucije ombudsmena BiH na koje je ova Uprava odgovarala, evidentno je da postupajući federalni građevinski inspektor i ova Uprava provode aktivnosti iz svoje nadležnosti u skladu s propisima poduzimanjem inspekcijskih radnji na utvrđivanju činjeničnog stanja radi izvršavanja zakona i drugih propisa kod subjekta nadzora”, kažu iz FUIZP-a.

Upiti će biti poslani po ko zna koji put Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, koja ne odgovara na pitanja novinara, a s obzirom da se objekat nalazi u Historijskom urbanom krajoliku (HUK), gdje bilo kakva rekonstrukcija objekata, bez saglasnosti ove Komisije predstavlja krivično djelo. Također, s obzirom da je rečeno da se “obavljaju radovi tekućeg održavanja za koje saglasnost izdaje Zavod za zaštitu spomenika pri Federalnom ministarstvu kulture”, za pojašnjenje ćemo se obratiti i njima.

Građani i ovaj put razočarani, ne znaju kome trebaju pokucati na vrate, te smatraju da nadležni, kao i obično, jedni drugima prebacuju loptice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!