Reakcija iz Brisela: Opsežna međunarodna supervizija nekompatibilna je sa EU budućnosti BiH

Vijesti 26. mar 202421:20 2 komentara
Reuters

Nakon što je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt donio odluku kojom nameće tehničke izmjene izbornog zakonodavstva u BiH, iz Brisela je stigla poruka kako se reforme očekuju od lokalnih vlasti, i da se izvršne ovlasti visokog predstavnika trebaju koristiti "samo kao posljednja mjera", te kako je opsežna međunarodna supervizija "nekompatibilna s europskom budućnosti BiH".

EU je izrazila snažnu sklonost tome da Parlament BiH preuzme svoju odgovornost i usvoji ove reforme, kao što su se lideri državne koalicije obavezali da će učiniti na vrijeme za provedbu tokom općinskih izbora u oktobru“, saopštio je glasnogovornik Peter Stano.

Ističe se kako Europska unija očekuje da vlasti Bosne i Hercegovine provedu potrebne reforme koje će osigurati provedbu izbora “u skladu s europskim standardima provedbom preporuka OSCE/ODIHR-a i relevantnih preporuka Venecijanske komisije, te osigurati transparentnost financiranja političkih stranaka”.

O korištenju Bonskih ovlasti visokog predstavnika te međunarodnom prisustvu izrečen je slijedeći stav:

EU podsjeća da se njegove izvršne ovlasti trebaju koristiti samo kao posljednja mjera protiv nepopravljivih nezakonitih radnji. EU ističe da je opsežna međunarodna supervizija nekompatibilna s europskom budućnosti BiH i očekuje od svih sudionika odgovorno ponašanje i suzdržanost u narednom razdoblju“.

Na kraju saopštenja se navodi da će, nakon odluke Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora, EU nastaviti raditi s vlastima BiH na napredovanju na europskom putu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare