Reakcija iz RS na odluku o terminu “zajedničke institucije”

Vijesti 20. jan 202316:50 0 komentara
N1

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sanja Vulić navela je da Ustavnom sudu BiH "po nalogu političkog Sarajeva" smeta termin "zajedničke institucije", dodavši da je čudi da ga nisu promijenili u "sarajevske".

Reagujući na odluku Ustavnog suda BiH da termin “zajedničke institucije”, koji pojedini srpski političari koriste, proglasi neustavnim, Vulić je zaključila da termin “zajedničke i zajedništvo uopšte može biti sporan samo onome ko misli da one trebaju biti centralne”.

“A bit će samo ono što je Ustavom definisano. Zanima me obrazloženje odluke i da li ima izdvojenih mišljenja koja ću sa pažnjom pročitati jer trebalo je smisliti šta tu nije u saglasnosti s Ustavom. Ustavni sud u ovakvom sastavu je zreo za jedno dobro preispitivanje jer od uloge podržava Ustav kako piše i kako bi trebalo dolazimo do tumači i modifikuje”, ocijenila je Vulić.

Podsjećamo, Denis Zvdić, dopredsjedavajući Zastupničkog doma BiH okarakterisao je odluku Ustavnog suda BiH o terminu “zajedničke institucije” historijskom.

“Danas je Ustavni sud BiH prihvatio moju apelaciju i proglasio sintagmu “zajedničke institucije” neustavnom.Ovo je historijska odluka jer je Ustavni sud trajno potvrdio da BiH po svom karakteru nije državna zajednica,već država sa svojim suverenitetom i historijskim kontinuitetom“, napisao je Zvizdić na Twitteru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!